2010. november 14.

Almával sült kacsacomb burgonyalángossal

A novemberi jeles névnapok megünneplésére készülhetünk ezzel a remek fogással. Az almával sült kacsacomb egyszerűen összeállítható, a sütéséhez azonban hosszabb időre van szükség. Amíg a kacsacomb sül, a kelt tésztás burgonyalángos is elkészíthető, amelyen tálaljuk. (Aki teheti, libacombból is elkészítheti.)
Hozzávalók: Az almával sült kacsacombhoz 4 db dupla kacsacomb, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 nagyobb alma, só. A burgonyalángoshoz 25 dkg főtt tört burgonya, 25 dkg liszt + még amennyit felvesz, 2 dkg élesztő, 1,5 dl langyos tej, 1 tojás, 1 dkg zsír vagy 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál cukor, só, olaj a sütéshez. A tálaláshoz savanyú káposzta vagy párolt káposzta.
Elkészítés: A megtisztított és szárazra törölt kacsacombokat mind két oldalukon megsózzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megszórjuk szárított kakukkfűvel, és egy fedeles edénybe rakjuk. (A befűszerezett kacsacombokat először megpároljuk, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható.) Kevés (1-2 dl) vizet adunk a kacsacombokhoz és fedő alatt, közepes lángon 1 órán át pároljuk, közben ha szükséges a vizet pótoljuk. Az almákat meghámozzuk,magházát eltávolítjuk, nagyobb gerezdekre vágjuk és a párolt kacsacombok közé tesszük. Ekkor ismét lefedjük az edényt és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tovább a kacsahúst 30 percig. Ezt követően levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük az almás kacsacombokat.
A burgonyalángoshoz a langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 3-5 percig pihentetjük. A főtt tört burgonyát, a lisztet, a tojást, a zsiradékot és a sót egy tálba tesszük és hozzáadjuk az élesztős tejet, és lágyabb kelt tésztává dagasztjuk. (Ha túl lágy, vagy ragad a tészta, akkor lisztet, ha túl kemény, akkor langyos tejet adjunk hozzá.) A tésztát letakarjuk és 1 óra hosszat, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 10 perc pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és akkora háromszögekre vágjuk, hogy a kacsacombok ráférjenek. Ismét letakarjuk a tésztát, és 20-30 percig kelesztjük a lángosokat, majd forró olajban, közepes tűzön mind két oldalukat pirosra sütjük. (Kerek lángosokat is készíthetünk, ekkor a tésztát nagyobb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd a kelesztés után nyújtsuk lángossá és így süssük ki.) A kacsacombot úgy tálalhatjuk, hogy a lángosra halmozzuk a savanyú káposztát, arra tesszük a kacsacombot, a combra pedig a párolt almagerezdeket.

A recept a Kifőztük 9. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető, lapozható formában is megtekinthető, és regisztrált tagjaink egy játékban is részt vehetnek, melyen értékes ajándékokat lehet nyerni.

7 megjegyzés:

  1. Atya-gatya ez mesésen néz ki

    VálaszTörlés
  2. Hu de jòl nèz ki!!!
    Hàt ez lemàsolom!!
    Imàdom a konyhàdat!

    VálaszTörlés
  3. Ebédre elfogadnám!Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Ottis! Köszönöm szépen!

    :))Köszi Bianka!

    VálaszTörlés
  5. Anikó! Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik!:))

    VálaszTörlés
  6. Köszi Nelli! (Ünnepi vagy vasárnapi ebédként megállja a helyét, ezt tanúsíthatom:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails