2010. június 21.

VKF! XXXV. Grillezett marhahúsos nyársak

A VKF-re készített harmadik étel a grillezett marhahúsos nyárs. Valójában a souvlaki ihlette, csak darált marhahúsból készült, ellentétben az eredetivel, amelynek bárány vagy sertéshús az alapja. Zöldfűszeres-citromos ízesítést kapott, amely jól illik a marhahúshoz.
Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús, 1 db kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 ág oregánó, 1 kis ág kakukkfű, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál frissen facsart citromlé, só és frissen őrölt bors ízlés szerint. Olívaolaj a sütéshez. Bambusz nyársak.
Elkészítés: A megtisztított hagymát 4-5 darabba vágjuk, a fokhagymával, a petrezselyemzölddel, oregánóval, kakukkfűvel együtt késes aprítóba tesszük és szép apróra vágjuk, majd a darált marhahúshoz adjuk a reszelt citromhéjjal, citromlével és a sóval, borssal együtt. Jól összedolgozzuk a darálthúsos masszát, majd kisebb tojásnyi darabokat veszünk belőle, gombóccá formáljuk, ráhúzzuk a nyársakra és szétnyomkodjuk hosszában, hogy ujjnyi vastagságú fasírtokat kapjunk. A grillserpenyőbe 3-4 evőkanálnyi felforrósított olívaolajon, oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük.
Tipp: Nyárs helyett hosszúkás rudacska formájú fasírtokat is süthetünk
VKF grilltál: a grillezett marhahúsos nyársakat grillezett zöldségekkel és kakukkfüves grilezett hagyma salátával tálaljuk. A grillezett zöldségek mellé juhtúrós öntetet kínálunk.

3 megjegyzés:

  1. Ez így kompletten jöhetne nekem ebédre :)
    A hagyma saláta főként tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Thrini! Nekem is fogamra való volt:)))

    Köszönöm Bianka!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails