2010. június 26.

Újkrumplileves gazdagon

Számomra a nyár kezdetét jelentette, amikor anyukám elkészítette az első újkrumpliból és zsenge zöldségekből ezt a gazdag levest házi füstölt kolbásszal és csipetkével.

Hozzávalók: 50 dkg újkrumpli, 4 szál friss, zsenge sárgarépa, 4 szál friss petrezselyemgyökér zöldjével együtt, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kisebb paprika, 1 kisebb paradicsom, 20-25 cm hosszú házi füstölt kolbász, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál zsír. A habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál tejföl. A csipetkéhez: 1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás, 3-5 evőkanál liszt (amennyit felvesz a tojás), 1 kávéskanál só. Tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld, tejföl, csípős zöldpaprika.

Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, egy lábosban zsíron elkezdjük dinsztelni. Amikor kezd üvegesedni, hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Tovább dinszteljük a zöldségekkel 5 percig, majd rászórjuk az őrölt pirospaprikát, keverünk rajta néhányat és felöntjük 1,5-2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. A füstölt kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, majd a leveshez adjuk a paradicsommal és paprikával együtt. Az újkrumpli héját lekaparjuk, 3-4 darabba vágjuk úgy, hogy széles karikákat kapjunk, és a leveshez adjuk. A petrezselyemzöldet csokorba kötjük, néhány szál kivételével a levesbe tesszük. Amikor a leves forrni kezd, takarékra vesszük alatta tüzet és így főzzük 20 percig. Ennyi idő alatt a zsenge zöldségek jól megpuhulnak. A csipetkéhez a tojást felverjük, hozzá adjuk a sót és annyi lisztet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Mielőtt a leves elkészülne, belecsipkedjük a tésztát. Amikor a csipetkék megfőttek, behabarjuk a levest. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, hozzá adjuk a tejfölt és a levesből néhány evőkanálnyit, jól elkeverjük, majd a leveshez adjuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vegyük ki a levesből a petrezselyemcsokrot, a paprikát, paradicsomot. 15 percnyi pihentetés után apróra vágott petrezselyemmel, tejföllel, csípős zöldpaprikával tálalhatjuk.

A recept a Kifőztük 4. számában is megtalálható több kora nyári recept mellett.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails