2010. június 24.

Pita

A pita eredetileg kenyértésztából készült kicsi lapos kenyér. A keleti konyha kenyereinek sokszínűségét is gazdagítja. A mezzeasztal gyakori szereplője, hiszen az előételként szereplő különféle krémeket, mint a babaganush krémet is jellemzően pitával fogyasztják. Régóta készültem már pita sütésre, eddig valahogy elmaradt. Most a babaganush készítése arra ösztönzött, hogy a hosszú tervezgetés után megvalósuljon a pitasütés. Receptet több szakácskönyvben is kerestem, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. Így maradt az internet: Limaránál talált recept mellett döntöttem. Jónak, egyszerűnek találtam és minden úgy működött, ahogy le van írva:)

Hozzávalók: 8 db pitához 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2-3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: A cukrot elkeverjük a langyos vízzel és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük ( mikrohullámú sütőben kicsit meglangyosítottam a lisztet, hogy jobban beinduljon a tészta kelése), hozzáadjuk a sót. Az élesztős vízhez keverjük az olívaolajat, amit a liszthez adunk és lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd 8 darabot gömbölyítünk belőle. 5-10 perc pihentetés után, 12-15 cm átmérőjű lapos kerek formákat nyújtunk belőle, ruhával letakarjuk, 30 percet pihentetjük. Ezt követően 220 fokra előmelegített sütőben, 2-3 darab pitatésztát a rácsra téve 5-6 perc alatt megsütjük. (A tészta sülés közben felfúvódik gombóccá, de a sütőből kivéve szép lassan leapad...tehát ne ijedjünk meg a pita ufóktól:)
Nagyon elégedett voltam az elkészült pitákkal, jól tölthetőek, puhák és finomak.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek. Idáig én csak vettem, de ezek után lehet hogy én is sütök egy adaggal

    VálaszTörlés
  2. Bianka! Nem mondom, hogy hipp-hopp megvan, mert a kelesztés eltart egy darabig, de ekkora mennyiséggel nincs olyan sok munka. A sütés már gyorsan megy, ráadásul az élvezetes is ahogy puffadnak a piták.

    Scofield! Bienvenue chez moi!(vagy valami ilyesmi:)...most már tudom...

    VálaszTörlés
  3. Igencsak kedvelem mostansag...kulonbozo salatakkal toltve szuperjo!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails