2010. június 30.

Hideg meggyleves - meggykeszőce

Meggylevest többféleképpen készíthetünk. Az egyik legegyszerűbb változatát a meggykeszőcét, még gyerekkoromban kóstoltam dédnagypapám húgánál, aki régi családi szokás alapján készítette. Hideg volt, sűrű és savanykás. Igazi üdítő eledel meleg nyári napokon. A meggykeszőce egy régi paraszti étel, melynek elkészítését nem bonyolították a nyári dologidőben. A magozott meggyet megfőzték, lisztes vagy lisztes-tejfölös habarással sűrítették, kevés cukrot adtak hozzá. Hűtve fogyasztották. Ennek a hideg meggylevesnek egyszerűségében rejlik a varázsa.

Hozzávalók: 50-70 dkg magozott meggy, 10-15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor (eredetileg nem szerepel a receptben, elhagyható), 2-3 evőkanál liszt, 2,5 dl zsíros tejföl.

Elkészítés: A magozott meggyet egy kisebb fazékban cukorral és a vaníliás cukorral átpároljuk 5 perc alatt, majd 1,5- 1,8 liter vízzel felöntjük és kb. 15-20 percig főzzük. A lisztet 1 dl vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, vízzel vagy a meggyleves levével kicsit hígítjuk, a leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kevergetjük. Addig főzzük lassú tűzön, míg besűrűsödik. Hűtve fogyasztjuk.

A recept a Kifőztük 4. számában is megtalálható.

7 megjegyzés:

  1. Hmmmm imádom a hideg meggylevest, a legjobb ilyenkor nyáron! Én azt mondom, desszert inkább, mint előétel! Nagymamám is pont így készítette. :-)

    VálaszTörlés
  2. Így van Panna! Ki miként szereti fogyasztani, úgy tegye. Volt, hogy délután fogyasztottuk mi is, mintegy desszertként..)

    VálaszTörlés
  3. Tudod hogy talàltam egy provencai vàltozatàt a
    meggylevesnek ?illetve cseresznyèbol csinàljàk ès pezsgos vorosborral fozik fel.
    Na lehet hogy majd èn is felteszem a blogra a francia vàltozatàt.Nem tudnàm megmondani melyik a jobb, eddig csak magyar meggylevest ettem! ( de az jò!)Szia!
    Aniko

    VálaszTörlés
  4. HŰŰ-HAAA csodás. Én barackosat gyártottam tegnap, de szerintem a meggyes a legfinomabb. Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  5. Hű Anikó, jól hangzik! Várom ezt a francia változatot is...pezsgős vörösbor....jó:))

    Bianka! Egyetértünk. A meggy levesnek is isteni, különösebb fűszerezés nélkül is.

    VálaszTörlés
  6. Szegeden főzött nagymamám keszőcét, másutt az országban nem ismerik ezt a nevet. Nem tudom, vajon a dédnagymama huga hol lakott? Pont így készült a miénk is, de a meggyet nem magozták ki, köpködni kellett.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails