2010. május 12.

Spárgás quiche (spárgás pite vagy torta)

A spárga egy részéből quiche-t, vagy pitét, vagy tortát készítettem. Kinek hogy tetszik. Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül. A quiche-t fogyaszthatjuk melegen, langyosan, hidegen, magában vagy mártásokkal, salátával, reggelire, ebédre, vacsorára, kinek hogy tetszik. A megadott mennyiségek egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendőek.
Hozzávalók: A tésztához 15 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 12 dkg vaj, 1 kisebb tojás felverve, amelyből egy keveset félre teszünk a tészta kenéséhez, 1 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 10-15 dkg zsenge zöld spárga, 3 db tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 4-5 dkg krémfehérsajt (feta jellegű sajt) vagy juhtúró, 5 dkg szalonna, 1 db paradicsom, só, bors.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. (A felvert tojásból egy keveset tegyünk félre a tészta kenéséhez.) Fóliába csomagoljuk és legalább 20 percre tegyük hűtőbe. Ezt követően lisztezett felületen nyújtsuk akkora kerek lappá a tésztát, hogy egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A lelógó tésztaszéleket sodrófával vágjuk le. A tésztát fedjük be alufóliával, vagy sütőpapírral öntsünk rá szárazbabot és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10-13 percig, majd fóliával együtt vegyük le a babot, kenjük be a tésztát tojással és süssük tovább 10 percig. Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket. A spárgák két végét megfogva meghajlítjuk és hagyjuk, hogy elpattanjon a spárgasíp. Az így kapott spárgafejes sípokat megmossuk (ha zsenge én nem hámozom) és enyhén sós-cukros felforrt vízben 5-6 percig pároljuk, hogy roppanós maradjon, majd hidegvizes tálba kimerítjük, lecsöpögtetjük és konyharuhára, vagy papírtörlőre felsorakoztatva leitatjuk a nedvességet. A szalonnát csíkokra a paradicsomot karikákra szeleteljük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a tejfölt és sóval, borssal ízesítjük. Az elősütött tésztára rakosgatjuk a spárgasípokat, a szalonna és paradicsom szeleteket, rámorzsoljuk a krémfehérsajtot és végül ráöntjük a tojásos keveréket. 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg átsül a töltelék. Cikkekre vágva kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Imàdom a spàrgàt! Nagyon jò lett!

    VálaszTörlés
  2. nagyon szép, guszta és isteni lehet. El fogom készíteni

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Anikó! (A zöld spárgát már én is imádom:)

    Bianka! Örülök, hogy tetszik!Nem fogod megbánni, ha elkészíted:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails