2010. május 13.

Ribizlis trifle

A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból állt. A klasszikus trifle recept a XIX. század közepére vezethető vissza, jellegzetessége az alapanyagok egymásra rétegzése, amelyek a következők: alkohollal locsolt piskóta, lekvár, főzött krém, alkoholos tejszínhab. Manapság már nagyon sokféle változata ismert, az idők során gyümölcs is került bele. Egyes vélemények szerint nem is beszélhetünk igazi trifle-ről, ha nincs benne gyümölcs. Meggyőződésem, hogy sok magyar háziasszony is elkészítette már ezt a híres desszertet, vagy ehhez hasonlót. Igen, akkor amikor nem tudta, hogy mit készítsen, sütött egy piskótát, meglocsolta alkohollal, főzött rá krémet, egy tálba rétegezte, esetleg gyümölcsöt, befőttet, lekvárt tett közé és tejszínhabbal díszítette. Hasonlít, igaz? Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból (aki szereti). Én maradtam a klasszikus receptet megközelítő változatnál, ami azt jelenti, hogy a piskótát és a krémet is én készítettem és a gyümölcs sem maradt ki e trifle-ből. A trifle készítésénél bátran használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is.
Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor. A krémhez 4 tojás sárgája, 8 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál vanília kivonat, 3 evőkanál liszt. A habhoz 4 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál alkohol, továbbá 60-80 dkg ribizli, (fagyasztott is lehet)1 -2 dl tetszés szerinti alkohol (pl.: rum, gyümölcslikőr stb.) a piskóta locsolásához és ribizlilekvár/dzsem.
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd hozzá keverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótamasszát és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Pár perc pihentetés után kifordítjuk a tepsiből a piskótát, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Ezt követően két egyenlő részre vágjuk, meglocsoljuk alkohollal és megkenjük az egyik felét ribizlilekvárral, a másik felét ráfordítjuk, így hagyjuk, majd a trifle összeállítása előtt keskeny szeletekre vágjuk. Amíg a piskóta pihen elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd 1-3 dl tej, vanília kivonat és a liszt hozzáadásával tovább keverjük, majd végül az össze tejet hozzáadva krémmé főzzük folytonos kevergetés mellett. A tejszínt habbá verjük a cukorral és adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi alkoholt is. Picit hűtjük a krémet, de amikor langyos, már összeállíthatjuk a trifle-t. Egy nagyobb üveg tál aljára rakunk egy sort a lekváros piskóta szeletekből, meglocsoljuk alkohollal, szórunk rá ribizlit, amelyre krémet teszünk, majd a piskótától ismételve folytatjuk a hozzávalók rétegzését. A felső réteg krém legyen, amelyre rákanalazzuk a tejszínhabot és ribizlivel díszítjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük és ezt követően tálalhatjuk. Ha hosszabb ideig pihentetjük, jobban összeérnek az ízek. Ekkor fogyasztás előtt 1-2 órával tegyük rá a tejszínhabot.

11 megjegyzés:

  1. Jajj de guszta!!!
    Szoktam ehhez hasonlót készíteni, Nigella műsorában láttam. Abba mascarpone kell. Isteni finom! Majd egyszer én is felteszem a blogomra.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Thrini!Valóban sok változata létezik, a főzött vanília krémet helyettesíthetjük mascarponével(majd kipróbálom), félkész krémekkel, pudinggal (bár a két utóbbit én nem kedvelem az ízük miatt..)Ezek a modern, expressz változatok:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom!
    Nálam francia puding néven fut, és őszibarack és vanília krém van benne, meg némi mandula, és baracklekvár. Gyönyörű darabot készítettél!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Szepy! Ó, igen mint minden finomságnak, így a trifle-nek is megvan a francia, olasz, spanyol stb. változata.(Maga az elnevezés francia "trufle" szóból ered,hóbortos a jelentése:))

    VálaszTörlés
  5. Szepyke! ...és a francia változat ismert neve: Diplomata puding (Diplomate)valószínű innét származik a francia puding elnevezés is:)

    VálaszTörlés
  6. Hű nagyon imádom és milyen gusztán néz ki. Én is Diplomatának ismertem. Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett és kedvencem a ribizli! Miért vagy olyan messze????

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki!
    Van még elég sok piros gyümölcsöm a fagyasztóban.

    VálaszTörlés
  9. Bianka! Nálunk is nagy sikere volt! Szerették:)

    Köszönöm Moha!(Hidd el, én is sokszor érzem úgy, hogy túl messze laksz tőlem.Szívesen megkóstolnám a finom alkotásaidat!:)

    Köszönöm Renáta!A fagyasztott gyümölcsök tökéletesek ehhez a desszerthez! Köszi, hogy benéztél!:))

    VálaszTörlés
  10. Ha pontosan kiszámítható a kosztosok száma, akkor csinosan, kelyhekbe osztva is készíthetjük. Persze így nincs mód repetára...

    VálaszTörlés
  11. Így igaz Ildikó! Most praktikus okoból is egy nagy tálban készítettem, mert még utazott "néhány" kilómétert:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails