2010. május 31.

Citromos spárgakrémleves

Spárgakrémlevest készíthetünk a megmaradt spárgavégek hasznosításaként, de egész spárgákból is főzhetünk, ekkor a spárgafejek mintegy levesbetétként szolgálhatnak, amelyeket előzőleg roppanósra főzünk néhány perc alatt és az így keletkezett spárgalével öntjük fel a krémlevest. Pikánsabbá téve a levest citromhéjjal és citromlével ízesítettem. Igen jó párosításnak tűnt.

Hozzávalók: 50 dkg spárga, 3 db közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1-1,5 evőkanál liszt, 1 kisebb citrom leve, fél citrom egyben hagyott héja, só, frissen reszelt szerecsendió, kevés bors, 1 dl tejföl.
Elkészítés: A spárgák két végét megfogva meghajlítjuk és hagyjuk, hogy elpattanjon a spárgasíp. Az így kapott spárgafejes sípokat megmossuk (ha zsenge én nem hámozom) és enyhén sós-cukros felforrt vízben 5-6 percig pároljuk, hogy roppanós maradjon, majd hidegvizes tálba kimerítjük, lecsöpögtetjük és konyharuhára, vagy papírtörlőre felsorakoztatva leitatjuk a nedvességet. A spárgavégeket ha szükséges meghámozzuk és kisebb darabokra szeleteljük, a burgonyát megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát ugyancsak kisebb kockákra szeleteljük és a vajon elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a spárga és burgonya szeleteket, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, néhány percig pároljuk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük a spárgafejek főzéséből maradt lével, hozzáadjuk az egyben hagyott citromhéjat és lassú tűzön addig főzzük, amíg a spárga és a burgonya meg nem puhul. Ekkor a levesbe keverjük a tejfölt és botmixerrel krémesítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a citromlevet. Tíz perc pihentetés után a párolt spárgafejekkel tálaljuk.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails