2013. január 27.

Almás hagymakrémleves




Hozzávalók

3-4 fej közepes hagyma
3 db közepes alma
1,7 dl húsleves
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 csapott kávéskanál szárított kakukkfű
1 csipet szárított csilipaprika pehely
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1,5 evőkanál barna cukor
1,5 evőkanál keményítő
1,5 dl tejföl
frissen őrölt bors

a tálaláshoz:

pirított kiflikarikák
zöld fűszerek



A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott hagymát és üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, gerezdekre vágott almát és néhány percig együtt sütjük. Fűszerezzük kakukkfűvel, őrölt fahéjjal, csilipaprika pehellyel és hozzáadjuk a barna cukrot. Felöntjük húslevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hagyma és alma puhára nem fő. Ekkor összeturmixoljuk, majd a keményítőt kevés vízzel, a tejföllel jól elkeverjük, a leveshez adjuk és közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Melegen, pirított kiflikarikákkal, zöld fűszerrel tálaljuk.

Tipp: A levest tálalhatjuk pirítóssal, pirított kenyérkockával, almaszirommal is.

2013. január 24.

Sült kacsacomb almás káposztával


Hozzávalók

4 egész kacsacomb
2 fej fokhagyma
kakukkfű
frissen őrölt bors

az almás káposztához:

1 db közepes káposzta (kb. 1,5 kg)
3-4 db közepes alma
1 evőkanál zsír
1-2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál fehérbor ecet
frissen őrölt bors

tálaláshoz:

burgonyapüré
kacsacombbal sült fokhagyma
zöld fűszerek



A megtisztított kacsacombokat sózzuk, kakukkfűvel és kevés borssal fűszerezzük. A fokhagymafejeket keresztbe félbevágjuk. A kacsahúst sütőedénybe fektetjük, közé tesszük - vágott felével lefelé fordítva – a fokhagymafejeket és kevés vizet hozzáadva, lefedve,  sütőben 180 fokon 100-120 percig sütjük. Az utolsó 20 percben levesszük az edény tetejét, és pirosra sütjük a combokat.
A káposztát vékonyra gyaluljuk és besózzuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és gerezdekre vágjuk. A zsírt közepes lángon felolvasztjuk, hozzákeverjük a káposztát, ha szükséges még sózzuk és borssal, ecettel ízesítjük. Lefedve, közepes lángon saját levében 15 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk az almát és a cukrot. Tovább pároljuk egészen addig, amíg a káposzta puha nem lesz. (Párolás közben, ha szükséges kevés vizet is adhatunk hozzá.)
A sült kacsacombot almás párolt káposztával, burgonyapürével, sült fokhagymával és zöld fűszerekkel tálaljuk.

Ez az egyszerűen elkészíthető ünnepi fogás a Kifőztük 2012. évi decemberi számában is megjelent.


Almás tekercs

Az almás tekercs tésztája  túrós-vajas tészta, amelyhez jól illik a párolt almás töltelék. A recept a Kifőztük 2012. évi novemberi számában jelent meg.


Hozzávalók

a tésztához:

25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin vagy vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

a töltelékhez:
 
1 kg alma
15 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál mazsola
1 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

a szóráshoz:

2 evőkanál szeletelt mandula vagy dió
porcukor




A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, a mazsolát. Lefedve puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne maradjon nedvesség az alma alatt, majd hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Majd lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen az almás tölteléket, és szorosan feltekerjük. 1,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, és  sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket. Megszórjuk szeletelt mandulával és 190 fokra melegített sütőben 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.

2013. január 23.

Párolt sertéscomb burgonyalepénnyel


Hozzávalók

a sertéscombhoz:

1-1,5 kg sertéscomb egészben
5 dkg füstült szalonna
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
1 db közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
6-8 dl húsleves
2 dl száraz fehérbor
10 dkg sűrített paradicsom
2 dl tejszín
1-2 babérlevél
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 ágacska rozmaring
frissen őrölt bors
kristálycukor

a burgonyalepényhez:

30 dkg főtt, tört burgonya
50 dkg liszt és amennyit még felvesz a tészta
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál zsír
1 kávéskanál cukor
1 csapott evőkanál só

díszítéshez:
zöld fűszerek



A húst egészben hagyva sózzuk, borsozzuk és egy mélyebb, fedeles edénybe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, és a hús mellé szórjuk. Hozzáadjuk a szalonnadarabot, a fűszereket, felöntjük a borral, a húslevessel, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon forrásig főzzük, majd kis lángon hosszasan pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. (A párolás során, szükség esetén adjuk még hozzá levest vagy vizet.) A puhára párolt húst, a szalonnát, a babérlevelet, a rozmaring ágat kivesszük. (A húst melegen tartjuk.) A zöldségekhez adjuk a sűrített paradicsomot, ízlés szerint cukrot, összefőzzük, majd turmixoljuk. A mártáshoz adjuk a tejszínt és beforraljuk.



A burgonyalepényhez a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A burgonyához adjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót és a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 38 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tészta méretének megfelelő nagyságú tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel és belefektetjük a tésztát. 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük a lepényt. 15 perc pihentetés után háromszögekre szeleteljük. A húst felszeleteljük, mártással és burgonyalepénnyel tálaljuk

Fokhagymakrémleves


Hozzávalók: 

3-4 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1,7 dl húsleves
1,5 dl tejszín
1 púpos evőkanál keményítő
3-4 ágacska friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
1 db babérlevél
frissen őrölt bors

tálaláshoz:

pirított fűszeres kiflikarikák





A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, 2-3 darab kivételével. Megszórjuk kakukkfűvel, és 6-8 percig sütjük, amíg vékony kéreg kezd kialakulni rajtuk. Felöntjük húslevessel, hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a fokhagymagerezdek meg nem főnek. Ekkor a félretett gerezdeket összezúzzuk, a leveshez adjuk, 2-3 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Végül a keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez adjuk és közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Melegen, szalonnapörccel, pirított fűszeres kiflikarikákkal tálaljuk.

Tipp: a levest tálalhatjuk pirítóssal, pirított kenyérkockával is.

A recept a Kifőztük 2012. évi novemberi számában jelent meg.

2013. január 22.

Stroganoff húsgolyók


A stroganoff módon készített ételekről, a történetről itt már írtam. Ezúttal ismét stroganoff húsgolyókat készítettem, kicsit máshogy, mint az előző alkalommal. Ez a recept a Kifőztük 2012. évi decemberi számában is megjelent.

 Hozzávalók:

30 dkg darált hús
1 db szikkadt zsemle
1 db tojás
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
csipet kakukkfű
frissen őrölt bors
olaj a sütéshez

a mártáshoz:

1-2 db közepes hagyma
15 dkg apróbb vargánya gomba (fagyasztott is lehet)
2-3 db savanyú uborka
1 evőkanál magos dijoni mustár
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
bors





A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt. Jól elkeverjük a masszát, gombócokat formázunk belőle és kisütjük. A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon üvegesre sütjük. A vargányát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és a hagymához adjuk. Néhány percig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt, a vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, végül a fehérbort. Közepes lángon sűrűsödésig főzzük a mártást, majd hozzáadjuk a kisütött húsgolyókat és 5-6 percig, lassú tűzön összeforraljuk.

Melegen tálaljuk. Kínálhatjuk tésztával, burgonyalángossal, rizzsel.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails