2012. június 13.

Galambicás rántotta

Belátom, semmi különlegesség, érdekesség sincs egy rántotta elkészítésében. De van az úgy, hogy bizony a legegyszerűbb ételek adják a legfenségesebb ízeket. Így volt ez a galambicás, azaz a kékhátú galambgombás rántottával is. Egyszerűen tökéletes. Petrezselyemzöld és friss fokhagyma került még a gomba mellé. Hagyma viszont nem, mert elnyomta volna a galambgomba friss erdei ízét. (Ami még a tökéletességet fokozta, szüleim két tyúkjának produktuma, a nagy és gyönyörű sárga házi tojások.)
(Halkan elárulom, a Kifőztük júliusi számába hozok erdei gombás recepteket is:)Addig is, aki teheti próbálja ki ebből a friss, ropogós gombából a rántottát.

Hozzávalók egy adaghoz:

kb. 10 dkg kékhátú galambgomba 
2 db nagy( házi) tojás
1 kis csokor petrezselyemzöld
2-3 gerezd friss fokhagyma
2-3 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors


A gombát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük és hosszúkás darabokra vágjuk. (Ha nagyobb mennyiségű gombát veszünk, ehhez a rántottához használhatjuk a friss, ropogós szárakat, letört darabokat, töredezett gombafejeket is.) A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat és rádobjuk a gombát. A megtisztított fokhagymát apró kockákra vágjuk és a gombához adjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és egyharmad részét a gombára szórjuk. Rövid ideig, csak néhány percig sütjük. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, majd a gombára öntjük. A még lágy tojásra szórjuk a petrezselyemzöldet és remegősre sütjük. Fehér kenyérrel, petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails