2012. június 24.

Egy cseresznyetorta, egy ribizlitorta


Két tortát hozok egyszerre, amelyeknek a tésztája és a krémje ugyanaz. A gyümölcstortákat vajas linzertésztával és (pudingmentes) főzött krémmel készítem, és az éppen érő gyümölccsel pakolom meg. Ki lehet próbálni málnával, szederrel, áfonyával, őszibarackkal, nektarinnal, sárgadinnyével stb., kinek mi tetszik:)


Hozzávalók 
24 cm átmérőjű sütőformához:
a tésztához:

15 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
2,5 dkg cukor
1 evőkanál hideg víz
a krémhez:
2 db nagyobb tojás
4,5 dl tej
4-5 evőkanál keményítő
fél rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor 
18 dkg cukor
a torta tetejére:
  30 dkg ribizli (lehet fekete és piros vegyesen) vagy magozott cseresznye
1 csomag fehér tortazselé
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál pirított mandulaforgács (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg tésztát két fólia lap között vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy az oldalát is jól fedje. 10 percre ismét hűtőbe tesszük, majd alufóliával letakarjuk, és babot vagy lencsét öntünk rá nehezékként.180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd leemeljük az alufóliát a babbal együtt. További 10 percig sütjük a tésztát, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral vagy a vanília rúd kikapart magjaival, a keményítővel,  a tejjel csomómentesre keverjük, és folytonosan kevergetve krémmé főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék cukrot. A felvert habot a még meleg főzött krémbe forgatjuk és langyosra hűtjük, majd a tésztalapra öntjük és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
 A megmosott, kimagozott cseresznyét vagy a leszemezett ribizlit lecsöpögtetjük, majd leitatjuk róla a nedvességet. A gyümölcsöt tetszés szerint a megszilárdult töltelékre rakosgatjuk.  A tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele a cseresznyét vagy a ribizlit. A tortát ismét hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, majd megszórjuk pirított mandulaforgáccsal és szeletekre vágjuk.
Tipp: a tészta sütéséhez - ha tehetjük -  kivehető aljú sütőformát használjunk, könnyebb lesz a dolgunk:)

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails