2012. március 5.

Betyárleves

Vannak ételek amelyek szorosan kapcsolódnak életünk egy-egy szakaszához. Számomra az egyik ilyen étel a betyárleves, amelyet leggyakrabban egyetemista koromban, egy kecskeméti kis kocsmában ettem. Jó, házias konyhája volt, ha pl. a húsleveshez májgaluskát kértünk, akkor gyakran egy darabot kaptunk, de az ökölnyi méretű volt és rendkívül jó fűszerezésű. Az egyetem befejezése után is többször összejött kis csapatunk (mára már sajnos megritkultak ezek a találkozók), akkor mindig betyárlevessel készültem, hogy ezzel is felidézzem az együtt, vidámságban elköltött ebédeket, vacsorákat. (A betyárlevesbe most -lustaságból:)- kanalas tészta került, de készíthetjük csipetkével is.)
Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka

1 közepes hagyma

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

1 kisebb zellergumó

3 gerezd fokhagyma

15 dkg csiperke gomba

5 dkg szárított vargánya

1 csokor kapor

2 dkg zsír

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál házi paprikakrém

frissen őrölt bors

a habaráshoz:

1 evőkanál liszt

2-3 evőkanál tejföl

víz

a kanalas tésztához:

2 tojás

2-3 evőkanál víz

5-6 evőkanál liszt

csipet só

A sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a házi paprikakrémet és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 20 perc után a leveshez adjuk a csiperkét és a beáztatott, kinyomkodott szárított vargányát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a kanalas tésztát.
A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. A kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.

Tipp: Aki szereti, csípős paprikát is adhat hozzá.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails