2012. február 21.

Túrós batyu hájas kelt tésztából

Szeretek hájas tésztát készíteni. Élvezem, ahogy a hajtogatás következtében kialakulnak a rétegek. A túrós batyuhoz ezúttal a kelt tésztás változatot készítettem. Talán egy fokkal lágyabb az íze mint a sima hájas tésztának. Bevallom, mindig jól megpakolom töltelékkel a tésztát, ennek köszönhetően sülés közben szét is nyílnak a batyuk, de sebaj az ízén ez mit sem változtat.

Hozzávalók:

70 dkg liszt
30 dkg háj
2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 tojás
csipet só

a töltelékhez:

50 dkg túró
10-15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál mazsola
1 tojás

a tészta kenéséhez:

1 kisebb felvert tojás

A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk és hűvös helyre tesszük. A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük. Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, hideg helyen 30 percig pihentetjük. Majd ismét kissé nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10 x 10 cm nagyságú négyszögekre vágunk. A közepükre túrótölteléket teszünk. A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk és a töltelék felett összecsippentjük átlósan. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól. 10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással. 190 fokon aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Ó,túrós batyu járvány van a blogokon...:)Én is ezt sütöttem a múlt héten,s láttam másoknál is:)Viszont az enyém nem hájas tészta.
    Nagyon szépek és mutatósak,ínycsiklandóak lettek a Tieid!Jó kis recept!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kriszta! Bevallom most nem nagyon nézegettem a blogokat, az ihletem inkább abból eredt, hogy volt itthon háj és túró, amelyet fel kellet használnom:)

    VálaszTörlés
  3. Pazarul néz ki, érzem a számban az ízét!:))

    VálaszTörlés
  4. Zsírral helyettesíthető a háj? Mert a hájhoz nem könnyű hozzájutni. De ez a batyu! Hát ilyet ebéd előtt, éhesen nem szabad látni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Fagyos zsírral, de vajjal is helyettesítheted a hájat.Jó sütögetést!

      Törlés
  5. Kedves Tündér!
    Anyukám és én ma sütöttük meg az első hájas tésztánk, rétestészta változatát/ kelt tésztásat már készítettünk/ .A túrosat ebbe is kipróbáltuk de nekünk is kinyílt :-)), de attól függetlenül nagyon finom lett!!

    Gratulálok nagyon szép lett!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails