2011. december 15.

Szalalkális aprósütemény

Régi idők kedvelt aprósüteménye, dédnagyanyám is gyakran sütötte dédnagyapámnak. Akkori népies elnevezése ammóniás vagy emóniás pogácsa volt. Abban az időben kétféle pogácsát ismertek, a sütőlapát nagyságú, egyben sütöttet és az apróbb, szaggatott pogácsát. Ez utóbbiba az édes és a sós aprósütemény egyaránt beletartozott. Karácsony környékén gyakran készítették a szalalkális pogácsát. Szegényebb háztartásokban is megengedhették maguknak, hiszen egyszerű, olcsó sütemény volt. Kis bádogformákkal szív, csillag, madár, hold, virágformákra szaggatták. Gyakran karácsonyfadíszként is használták.

Hozzávalók

60 dkg liszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)

15 dkg porcukor

1,5 evőkanál fagyos zsír

1 tojás

1 tojás sárgája

2 teáskanál szalalkáli

1 dl tej

a tészta kenéséhez:

1 tojás fehérje

a szóráshoz:

cukrozott őrölt dió

A lisztet a cukorral, a szalalkálival elkeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojást, a tojássárgáját, a tejet és tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta ragadna, adjunk hozzá lisztet.) Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a süteményeket, megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukrozott őrölt dióval. 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt halvány sárgára sütjük.

A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg.

15 megjegyzés:

  1. Tündér, békés, boldog karácsonyt kívánok neked és családodnak! :)

    VálaszTörlés
  2. Áldott, békés, boldog karácsonyt neked és a szeretteidnek!:)

    VálaszTörlés
  3. Békés, boldog karácsonyt kívánok szeretteid körében! :)

    VálaszTörlés
  4. Békés, boldog ünnepeket és csodákban gazdag, áldott új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Kissé megkésve járok erre...Egycsipet, Bianka, Szepy, Hankka, Foodafok!Köszönöm szépen a karácsonyi köszöntést! Így utólag már csak remélhetem, hogy nektek is áldott, békés hangulatban telt.

    VálaszTörlés
  6. A két teáskanál szalalkáli csomagban mennyit jelent? Évi

    VálaszTörlés
  7. 2020.03.26-van, és elkészítettem ez a sütit, és finom lett.

    VálaszTörlés
  8. Még annyit szeretnék az elöbbihez hozzá fűzni, hogy az anyukám sokszor sütötte. Örültem hogy rá teláltem a receptre. Köszönöm szépen Molnár Ferencné vagyom

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a receptet, ezt kerestem már rég!
    Remélem, jól fog sikerülni...

    VálaszTörlés
  10. Boldog vagyok hogy erre a receptre rá találtam,édes emlékek kotnek hozzá,dédmamám sutotte és ezzel várt reám .KOSZONOM,Roth Dása vagyok.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm régen kedvenc süteményem volt

    VálaszTörlés
  12. Nagyon köszönöm régen kedvenc süteményem volt

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom gyerekkori emlékek

    VálaszTörlés
  14. Nagyob örülten a receotnek Édesanyam minden karacsonykor ezt is megsütötte a beigli melléMi gyerejek csak szalagárénak isnertük Mibfig kimentünk mikor sűlt mert olyan maros szag volt akkor bent nrmekünk gyerekrknek Vidzont utánna imádtuk nagyon Most végre én is negsüthetem mert ugy lattam hogy elálló anyukám mindig selyempapiral bélt dobozba tarotta köszönöm Kelkemes ünnepeket kivanok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm, rég keresem ezt süti receptet nekem is anyukám sütötte, én is megpróbálom. Boldog ünnepeket! Nagyné Zsuzsa

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails