2011. december 30.

Bőrös malachús lencseágyon

Az év végi, év eleji jeles napok ételei közé tartozik a malachús és a lencse. Újév napján feltétlenül fogyasszunk mindkettőből, mert a lencsétől sok pénzünk lesz, a malac pedig előre túrva meghozza (kitúrja) szerencsénket:)
Ezúttal a lencséből nem főzelék, hanem zellerrel, paradicsommal (házi paprikás-zelleres ketchuppal), fehérborral bolondított köret készült. A malachús - amelyet előzőleg puhára főztem - gyömbéres, csilis, fokhagymás mázban pirosodott.
Akinek kedve van ehhez a rendhagyó módon ízesített újévi ételhez, az alábbiak szerint elkészítheti.
Hozzávalók 2-3 személy részére: 1 kg bőrös malachús (jelen esetben comb), a főzőléhez 1 közepes hagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 gerezd fokhagyma, 3-5 szem borókabogyó, 1 babérlevél, só, 10 szem bors, 1 db szárított csípős paprika. A páchoz 1 kávéskanál gyömbérpor fél kávéskanál koriander mag, 1 kávéskanál szárított csilipaprika, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál durva szemű só, 5 dkg sertészsír. A lencsekörethez 30 dkg lencse, 1 dl darabos paradicsomkonzerv vagy házi ketchup,15 dkg zellerszár (zellergumóval helyettesíthető), 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 dl fehérbor. A főzőléhez 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, frissen őrölt bors.

A malachús főzőlevéhez megtisztítjuk a zöldségeket. A húst fazékba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a nagyobb darabokra vágott zellert, az egészben hagyott hagymát, az aprított fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A húst annyi ideig főzzük, -kb. 2-2,5 óra hosszat- míg meg nem puhul. (A főzési idő a hús nagyságától függően változhat.) Ezt követően 15-20 percig a főzőlében hagyjuk a húst, majd amikor már nem túl forró kitesszük egy tányérra. Közben a lencsét is megfőzzük a főzőléhez leírt hozzávalókkal, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a paradicsomot (házi ketchupot), a csíkokra vágott szalonnát, a felszeletelt zellerszárat. Ha szükséges fűszerezzük. A lencsét sütőben használható fedeles edénybe öntjük.
A húspáchoz a csilit, a koriandert és a sót kávédarálóval megőröljük, majd elkeverjük a gyömbérrel, a zsírral, és a zúzott fokhagymával. A hús bőrös felét egy éles késsel rombusz alakban bevagdossuk, majd bekenjük a fűszeres-zsíros keverékkel, a lencsére helyezzük és felöntjük a bor felével. Lefedjük és 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, hozzáöntjük a maradék bort és további 30-35 percig sütjük, míg szép piros nem lesz a hús. (A sütés során ügyeljünk arra, hogy a lencse alatt maradjon elég szaft. Szükség esetén kevés vizet is adhatunk hozzá.) Melegen kínáljuk, de másnap hidegen is igen finom, ekkor a lencsét kenyérre kenve is fogyaszthatjuk vékony hússzeletekkel megkoronázva.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails