2011. november 10.

Fokhagymás kacsacomb fehérboros sütőtökkel

A kacsacomb ezúttal egyszerű fokhagymás ízesítésű. Vajban elősütött, majd fehérborban párolt sütőtökkel tálaljuk. A Márton napi menübe is jól illeszthető főétel. Libacombból is készíthető.

Hozzávalók személyenként:1egész kacsacomb, 2-3 gerezd fokhagyma, , frissen őrölt bors; a fehérboros sütőtökhöz: 15 dkg sütőtök, 3-4 dkg vaj, 1 csipet kristálycukor, 1/2-1 dl száraz fehérbor; a tálaláshoz:citrom Megsózzuk a tisztított, szárazra törölt kacsacombot, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és a bőrös felével lefelé, egy fedeles, sütőben is használható edénybe tesszük. 8-10 percig sütjük zsiradék nélkül, majd megfordítjuk, és 4-5 perc alatt a másik felét is megpirítjuk a kisült zsíron. Kevés vizet és szeletelt fokhagymagerezdeket adunk hozzá, és fedő alatt, közepes lángon 1,5 órán keresztül pároljuk, közben szükség esetén pótoljuk a vizet. Miután megpuhult, 200 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A sütőtökös körethez 1/2-1 cm vastag szeletekre vágjuk a hámozott sütőtököt. Mindkét oldalát elősütjük a vajban, meghintjük cukorral, majd felöntjük fehérborral, puhára pároljuk, és lepirítjuk. (A párolás végeztével ne maradjon leve, akkor könnyen pirítható.)

A fokhagymás kacsacombot szaftjával meglocsolva, fehérboros párolt sütőtökkel, citrommal kínáljuk.

A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.

3 megjegyzés:

  1. Nekem ez inkább egy jól megégett combra hasonlít-(((

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen! Ki kell ábrándítsalak, ez nem égett kacsacomb, sőt nagyon finom volt.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails