2011. november 2.

Csopaki almás pite

A csopaki almás pite alul omlós tésztából, középen szeletelt almás töltelékből, míg legfelül mandulás piskótás rétegből áll. Erre a finom süteményre Szakál László: Régi ünnepek a konyhában című szakácskönyvében bukkantam rá. A finom összetevők, és az almás pitének ez a különleges elkészítési módja felkeltette a kíváncsiságomat. Továbbá szimpatikus volt, hogy az alma reszelés, párolás nélkül, vékonyra szeletelve kerül a süteménybe.
Kicsit módosítottam a recepten, különösen az omlós tésztán változtattam, illetve a pitékhez használt, jól bevált tésztából készítettem. (Véleményem szerint az omlós tészta hozzávalói tekintetében elírás lehet, túl soknak találtam a 2 dl tejfölt. 1-2 evőkanál is elég az omlós tésztához. Valamint a 3 egész tojást is sokallom 25 dkg liszthez.)
Aki egy különleges almás pitére vágyik, csak javasolni tudom, hogy készítse el ezt a süteményt. Frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra sem veszít élvezeti értékéből, ekkorra az ízek kissé összeérnek, finoman puha lesz a pite állaga.
Következzék a recept az általam módosított változatban.
Hozzávalók az omlós tésztához: 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, 1 kávéskanál sütőpor, 12 dkg fagyos zsír vagy 15 dkg vaj, 1-2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, szükség esetén 1 evőkanál hideg víz; a töltelékhez: 1 kg alma, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 3 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje és 2 evőkanál porcukor; a piskótához: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg durvára őrölt hámozott mandula, 1 evőkanál szeletelt hámozott mandula (elhagyható); az omlós tészta szórásához zsemlemorzsa, a sütemény hintéséhez porcukor.
Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Majd lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes (Kb: 21 x 31 cm-es), sütőpapírral bélelt tepsibe elférjen. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Elkeverjük a fahéjjal, a cukorral és a tésztára öntjük. Ezt követően 180 fokra melegített sütőben rövid ideig elősütjük a pitét. (Ezt a mozzanatot az eredeti recept nem tartalmazza, kihagyható. Én azért sütöttem elő a pitét, mert kicsit vastagnak találtam az almás tölteléket. Az elősütés ideje nálam addig tartott, amíg a mandulás piskótát elkészítettem.) A mandulás piskótához a tojások fehérjét habbá verjük. Közben fokozatosan adagoljuk a cukrot, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. Végül beleforgatjuk az őrölt és a szeletelt mandulát, majd az almára öntjük és elsimítjuk. 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az omlós tészta és a piskóta is jól átsüljön.
Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: A sütés ideje sütőktől függően változhat. A mandula őrölt dióval, mogyoróval is helyettesíthető. Az eredeti recept a piskótás réteghez 1 evőkanál grízes lisztet javasol, ezt én kihagytam, illetve 1 evőkanál szeletelt mandulával helyettesítettem.

14 megjegyzés:

  1. Hú, de guszta! Ezt ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  2. Most èrtem vissza Olaszorszàgba otthon voltam egy pàr napig...anyukàm termèszetesen almàs pitèvel vàrt! Nagyon jò lehet ez a vàltozata is ki fogom pròbàlni!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik, biztosan megsütöm, mert nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  4. Adél! Köszönöm!
    Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  5. Anikó! Mi mással is várhatna egy anyuka ilyenkor:)Próbáld ki, szerintem megéri, mert nagyon finom!:)

    VálaszTörlés
  6. Erika! Köszönöm! Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gusztusos kis sütemény, szinte érzem az illatát és az ízét! Finom!

    VálaszTörlés
  8. Én megsütöttem, nagyon finom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails