2011. július 16.

Ratatouille, a francia lecsó

A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja. Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.

Hozzávalók: 1-2 nagyobb fej hagyma, 4 nagyobb érett paradicsom, 4 vastag húsú paprika, 1 nagyobb zsenge padlizsán, 2 közepes zsenge cukkini, 1 teáskanál cukor, 1 nagyobb babérlevél, 2-3 kakukkfűág, 6-8 bazsalikomlevél, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, só
Meghámozzuk és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.

Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)

Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.

A recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.


6 megjegyzés:

  1. Imádom a ratatouille-t. Én ugyan kicsit más módon csinálom, de a tiéd is nagyon szimpatikus.

    VálaszTörlés
  2. Légyszíves átnézni hozzám, egy díj vár rád!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a padlizsánt! Nálam is vár egy díj: http://tobbmintmartas.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html :))

    VálaszTörlés
  4. Marisz, Szabina!
    Köszönöm a díjakat!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails