2011. július 28.

Kötözött gombóc leves

A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot jellemzően Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. Kétféle töltelékkel tálalták: zsíron dinsztelt, őrölt pirospaprikás hagymával vagy tejföllel, tojással, sóval elkevert túróval.

A kifőtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifőtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest főztek belőle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával előállított élelmiszert nem. Nyári időszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek főzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Főzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, újkrumplival, petrezselyemgyökérrel és zöldjével készítette a kötözött gombóc levest, hogy a család férfi tagjai ne reklamáljanak, hogy csak tészta úszik a levesben. Következzék a dédnagymamám túróval töltött kötözött gombóc levese.

Hozzávalók: 4-5 db közepes újkrumpli, 2 db zsenge petrezselyemgyökér a zöldjével együtt, 1 közepes hagyma, 1,5 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál zsír, só, a tésztához 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, annyi víz amennyitől a tészta keményre gyúrható, a töltelékhez 25 dkg túró, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tojás,1 kávéskanál sóA tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, amelyet vékonyan kinyújtunk. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük. A tészta szélét 2-3 cm szélességben megszórjuk töltelékkel, és háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk. Az így kapott tésztahurkákból 15-20 cm-es darabokat vágunk, és laza csomókat kötünk belőlük. Forrásban lévő sós vízben 15 perc alatt kifőzzük a kötözött tésztát. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A zsírt fölhevítjük és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával és felöntjük a tészta főzőlevével. A megkapart újkrumplikat fölkockázzuk, a tisztított petrezselyem-gyökereket hosszában négyfelé hasítjuk, és a leveshez adjuk őket a zöldjével együtt. Ízlés szerint sózzuk. A levest addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Az utolsó 5 percben a kötözött gombócokat a leveshez adjuk, és együtt főzzük. 15 perc pihentetés után petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.

8 megjegyzés:

  1. Ó!
    Édesanyám is készítette, de rég is volt!

    VálaszTörlés
  2. Ó Márta! Valóban ez egy olyan leves, amely régmúlt idők ízeit idézi. Számomra is utazás volt a múltba.... szívet melengető utazás:)

    VálaszTörlés
  3. Nagy öröm volt számomra ezt a receptet olvasni. Gyermekkorom kedvenc levese volt, csak nálunk görcs leves volt a neve. Nem csak Baranyában készítik, én nyíregyházi vagyok és nálunk is gyakori ebéd volt. Népszerűsége gondolom abból adódott, hogy olcsó és laktató étel. Én a mai napig készítem unokáim segítségével. Remek szórakozás, a gyerekek imádnak tésztát gyúrni és görcsöket kötni rá.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tündér! Csodálatos a blogod, és külön öröm számomra, hogy egy régió receptjeit gyűjtöd, felkarolod és megosztod velünk. Köszönet érte.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Olvasó!
    Örülök, hogy tetszett a recept!:)
    Én is úgy tudom, hogy ezt a levest nem csak Baranyában készítik. Nem a levesről írtam, hanem magáról a kötözött tésztának (a túrós töltelékes, paprikás, hagymás zsírral tálalva és fordítva)az említett módon történő készítéséről, hogy jellemzően baranyai szokás, de ettől függetlenül máshol is készíthetik ilyen módon:)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Foodafok!
    Köszönöm szépen a dicsérő szavakat!
    Ezeknek a régi recepteknek a gyűjtése, elkészítése számomra igazán kedves dolog! Ilyenkor mindig újabb és újabb szép emlékek elevenednek fel az ezeket az ételeket készítő nagyszülőkről és aztán más családi régi történetek is előjönnek...:)))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails