2011. július 27.

Kajgona abált paprikával

A nyár falusi ember számára nagyszüleink, dédszüleink idejében a nagy mezőgazdasági munkák időszaka volt. Ebben a dologidőben a konyhai munkákat végző idősebb asszonyoknak is kevesebb ideje maradt főzésre, hiszen nekik is bőven akadt munka a ház körül a zöldséges-, gyümölcsös- és virágoskertben. Gondoskodni kellett a nyáron megtermelt zöldségek, gyümölcsök télre való eltevéséről, befőzésekről, lekvárok főzéséről, aszalásról. A nyári ételeket éppen ezért az egyszerűség jellemzi. A tél folyamán szinte minden háznál vágtak disznót, hogy a nyári munkák alatt legyen bőven füstölt szalonna, sonka, kolbász, hurka, lesütött hús, amelyek mellé egyszerű ételeket készítettek abból, ami a ház körül termett.

Kajgona (lisztes tojás)

A kajgona, vagy ahogy nálunk hívták, kajdina kedvelt kiadós reggeli volt a nyári időszakban. Gyakran fogyasztották abált paprikával, öntött salátával, sült szalonnával, kenyérrel. Leginkább a rántottára emlékeztet, de attól kicsit tartalmasabb, hiszen tojásonként 1-1 evőkanál lisztet, valamint őrölt pirospaprikát és kevés tejet kevertek a felvert tojáshoz.

Hozzávalók: két személyre 4 db nagyobb tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál zsír

A tojást a liszttel, a tejjel, a sóval és az őrölt pirospaprikával jól felverjük. Forró zsíron, lassú tűzön, fedő alatt megsütjük.

Abált paprika (dinsztelt paprika)

Az abált paprika egyszerű, gyors nyári savanyúság. Családunkban dinsztelt paprika néven a mai napig készítjük, úgy, ahogy annak idején a dédnagymamától láttuk. Jellemzően sárga színű, vagy pirulásnak induló, narancssárgás, egészben hagyott paprikából főzzük. Gyakori kísérője volt a kiadós nyári reggeliknek, gyakran ették sült szalonnához, lesütött húshoz. Manapság leginkább sültekhez fogyasztjuk.

Hozzávalók: 1 kg sárga paprika, az ecetes léhez 5-6 dl víz, 0,4 dl ecet, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, diónyi zsír

Az ecetes lé hozzávalóit nagyobb lábosban felforraljuk. A megmosott paprikákat késsel átszúrjuk és a forró lébe tesszük. Fedő alatt közepes lángon 20-25 percig pároljuk, amíg a paprikák megpuhulnak. (Ügyeljünk arra, hogy a paprikákat ne főzzük túl puhára, mert ekkor könnyen széteshetnek.) Levével együtt melegen kínáljuk.

Tipp: Fogyasztáskor a paprikában lévő levet úgy engedjük ki, hogy a korábban késsel ejtett szúrást tovább vágjuk a paprika csúcsa irányába és a lét kicsorgatjuk.

A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.

8 megjegyzés:

  1. Édes gyermekkori emlék!
    Frissen fejt tejjel, újhagymával tökéletes volt nagyszüleim barátainál egy Nyíregyháza környéki bokortanyán!

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű!!!!Mióta keresem már ezt a receptet! Férjem édesanyja gyakran készítette, de sajnos ő már nem tudja elmondani..nálunk nem volt ismert, de a párom mindig kísérletezett, homályos emlékeket felidézve:)

    VálaszTörlés
  3. Márta!
    Örülök, hogy szép gyermekkori emlékeket ébresztett fel benned ez az egyszerű étel!:)

    VálaszTörlés
  4. Barbette!
    Örülök, hogy nálam rátaláltál! (Egy jó kis hétvégi reggeli?:)

    VálaszTörlés
  5. ilyet mi is csináltunk liszt helyett prézlivel és paprika nélkül.

    VálaszTörlés
  6. Szuper az oldalad.Örömmel olvastam végig, és micsoda finomságokkal van teli.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails