2011. március 24.

Meggyes clafoutis

A clafoutis francia, vidéki, egyszerű, könnyed édesség, amely nem más, mint egy finom tejes pite. Nyáron jellemzően cseresznyéből készítik, de ízlés szerint bármilyen gyümölcsből megsüthető. Friss gyümölcsök hiányában befőttből készítve is finom desszertet kapunk. A nálunk készített tejes pitékhez képest ez egy egyszerűbb, könnyed, elegáns változat. Le sem tagadhatná francia eredetét. A recept a Kifőztük 2011. évi 3. számában jelent meg. A www.kifoztuk.hu oldalról az újság továbbra is ingyenesen letölthető.
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 tojás, fél rúd vanília, 6 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1,5 evőkanál gyümölcspálinka, 1 kisebb üveg (3 dl) házi készítésű meggybefőtt, porcukor a szóráshoz.Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg felmelegszik, előkészítjük az édességet. A tejet a vaníliarúddal és kikapart belsejével felmelegítjük, de nem forraljuk. A vaníliarudat kivesszük a tejből és hozzáadjuk a tejszínt. A tojásokat felverjük, elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáadjuk a tejjel elkevert tejszínt. (A tészta állaga leginkább a palacsintatésztáéhoz hasonlít.) Ezt követően belekeverjük a lecsöpögtetett meggybefőttet és hozzáadjuk a pálinkát. A tésztát beleöntjük egy tűzálló tálba és 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, amikor a clafoutis közepe is szépen felemelkedik és szép pirosra sül. Porcukorral megszórjuk, kanál segítségével kis darabokat kanyarítunk az édességből és tányérra halmozva tálaljuk.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a süti.Már régebben is láttam valahol, de most viszem is a recit.A képek csodaszépek, mint mindig.:-)

    VálaszTörlés
  2. Eskuszom tegnap gondoltam rà, jò lenne clafoutist sutni csak kàr hogy nincs mèg cseresznye!!Csodàlatos sutemèny! Sajnos nekem nincs meggy befottem...nem is làttam mèg meggyet
    Olaszorszàgban. Itt csak cseresznyèt àrulnak!
    Szia!

    VálaszTörlés
  3. Nézz be megint hozzám légyszíves egy szóra:-))))

    VálaszTörlés
  4. Anikó! Akkor már megint hasonlóra gondoltunk:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails