2011. március 3.

Habos túrós szelet

Szegény habos túrós szelet három hónapja várja, hogy felkerüljön ide:) Az alapja vajas linzertészta, a túróba csak tojássárgája, vanília és cukor kerül, végül jön a tojásfehérje hab. Egyszerű, finom sütemény, de nem azonos a Rákóczi túróssal, amelyről Jucinál olvashatunk bővebben.
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor (elhagyható). A töltelékhez 50 dkg túró, 14 dkg cukor, 3 tojás sárgája, fél rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor. A habhoz 6 tojás fehérje, 25-30 dkg cukor. A tészta szórásához 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Ezt követően a tésztát két fólia között akkora vékony lappá nyújtjuk, hogy egy sütőpapírral bélelt 28 x 36 cm nagyságú tepsibe beleférjen. 180 fokra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt elősütjük. A túrós töltelék hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tésztára öntjük, amit előzőleg megszórunk zsemlemorzsával. 170 fokon további 20 percig sütjük a süteményt. A tojások habját kemény habbá verjük úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. A habot az elősütött túrós rétegre kenjük, elsimítjuk és villával csíkokat vagy hullámokat rajzolunk rá. A sütőt ismét 180 fokra melegítjük és 3-4 percig így sütjük a habos süteményt, majd ezt követően 150 fokon egészen addig, amíg a hab felső rétege meg nem keményedik. Ezt leginkább ujjainkkal tudjuk megtapintani, ügyelve arra, hogy nehogy megégessük a kezünket. (Aki puhábban szereti a habot rövidebb ideig szárítsa.) Miután megsült hűtsük ki, de ha nem tudjuk kivárni, langyosan már szeletelhetjük és kínálhatjuk a habos túrós szeletet.:)

8 megjegyzés:

  1. Nalam is van mar olyan recept ami fel eve var, hogy posztoljam :) Majd elobb-utobb sor kerul arra is.
    Mindenesetre ez a suti nagyon jol nez ki, erdemes volt kozzetenned!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta sütemény,biztos nagyon finom:-)

    VálaszTörlés
  3. Imádom!!! De jó lenne két szeletke! :)

    Thrini

    VálaszTörlés
  4. Köszi Judit! Ó, nálam is van még jó néhány több hónapos várakozó recept, illetve kép...majd szépen lassan...:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Ditta! Szerették akiknek sütöttem:))

    VálaszTörlés
  6. Thrini! Sajnos már csak a képpel tudok szolgálni:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails