2010. július 30.

Szezámmagos perec

A keleti ételekről szóló könyvet lapozgatva akadt meg a tekintetem egy fényképen, amelyen egy férfi hatalmas tálca szezámmagos perecet árul. A perec receptje nem szerepel a könyvben, de el tudtam képzelni milyen lehet annak a perecnek az íze: kicsit puha, kicsit édeskés, megszórva pirított szezámmaggal. Megpróbáltam elkészíteni. A megvalósításban ismét a jól bevált török zsemle tésztája volt segítségemre. A végeredménnyel elégedett voltam, olyan íze lett ,amilyet elképzeltem:)
Hozzávalók: 6 nagyobb perechez 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 2 kisebb evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz 5-6 evőkanál pirított szezámmag.
Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, 70-80 cm hosszúságú tésztacsíkokat sodrunk és pereceket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt 2 nagyobb tepsire tesszük a pereceket és 10-15 percet pihentetjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk pirított szezámmaggal és 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben süthetjük egyszerre a két tepsi perecet.) A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós perec lesz.

2010. július 24.

Szedres trifle

Az angolok világszerte kedvelt réteges desszertjéről, a Trifle-ről itt már írtam. Most egy egyszerűbb, sokak által inkább alkalmazott változatát készítettem el. Gyors kánikula változat, hiszen itt a házi piskóta helyett babapiskóta került rétegzésre. Ennél a változatnál a lekvárt is elhagytam, de akinek kedve úgy tartja, tegyen a rétegek közé.
Hozzávalók: 25-30 db babapiskóta, 60-80 dkg szeder (lehet fagyasztott is), 0,5-1 dl rum. A krémhez 1, 2 liter tej, 5 tojás, 4 evőkanál keményítő, 1 evőkanál vanília kivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor, 16 dkg cukor, 5 dl tejszín habbá verve.
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral, a keményítővel, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadva a többi tejet, sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém elkészült, belekeverjük a vaníliakivonatot. (Ha vaníliás cukrot használunk, azt a krém főzése előtt adjuk hozzá.) A tojások fehérjét habbá verjük és a krémhez keverjük. (Ezzel lazítjuk a krémet. Aki tömörebben szereti a vaníliás krémet, ezt a mozzanatot el is hagyhatja.) Egy nagyobb üveg tál aljára egy sor babapiskotát sorakoztatunk, megszórjuk szederrel, meglocsoljuk rummal, majd krémet kanalazunk rá és folytatjuk a rétegezést. Legfelülre tejszínhab és szeder kerüljön. (Akinek úgy tetszik, a rétegek közé is tehet tejszínhabot, vagy akár a rétegzés sorrendjén is változtathat:) A trifle-t behűtjük, tálakba adagolva kínáljuk. (A megadott mennyiség 6-8 személy részére elegendő.)

2010. július 20.

Kapros-tökös túrós lepénytorta

Ma egész nap valamilyen kapros-tökös, túrós finomságot ettem volna. Estére - saját elképzelésem alapján - ezt a lepénytortát sütöttem. (Sokkal jobb lett, mint amire számítottam.) A torta alapja leveles tészta, a kapros-tökös túrós töltelék enyhén édeskés. A tészta kívül ropogós, a töltelék szaftos...hmmm....Ki kell próbálni!:)
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta (27,5 dkg), 1 közepes zsenge tök (kb.: 50 dkg), 50 dkg krémes túró, 2 dl tejföl, 18 dkg cukor, 2 nagyobb tojás, 1 csokor kapor apróra vágva, 1 kávéskanál só.
Elkészítés: Egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát kibélelünk leveles tésztával, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A tök magjait eltávolítjuk, meghámozzuk, legyaluljuk, hozzákeverjük a sót és 10 percet állni hagyjuk. A túrót, a tejfölt a tojásokat és a cukrot jól összekeverjük. A gyalult tököt egy szűrőbe tesszük, folyó víz alatt kimossuk belőle a sót, kinyomkodjuk a levet és a túrós keverékhez adjuk az aprított kaporral együtt. A jól elkevert tölteléket a behűtött leveles tésztára öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Kukoricás csirkehúsos saláta

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető kánikula saláta. Használhatunk hozzá maradék sült húst is, de 10-15 perc alatt grillezhetünk hozzá filézett csirkemellet. Kukorica, ropogós friss paprika és sajt került még bele. Zöldfűszeres, joghurtos öntetet kapott.

Hozzávalók: 2 db filézett sült vagy grillezett csirkemell, 1 doboz konzervkukorica (34 dkg-os), 10 dkg tetszés szerinti sajt, 1 db vastaghúsú pirospaprika, 1-1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál aprított friss zöldfűszer (snidling, oreganó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű vegyesen), só és frissen őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: A csirkemelleket, a paprikát és a sajtot 1-1,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és összekeverjük a lecsöpögtetett konzerv kukoricával. A salátához adjuk a joghurtot, az aprított friss zöldfűszereket, jól összekeverjük és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük legalább egy órát, majd hidegen kínáljuk.

2010. július 17.

Zöldbabos-csirkehúsos torta

Többféle ötlet is kavargott gondolataimban, hogy mit is készíthetnék zöldbabból a szokásos leves, főzelék, saláta hármason túl. Végül is a zöldbabos-csirkehúsos torta mellett döntöttem. A paradicsomtorta alapján készült, de annál jóval tartalmasabb, laktatóbb lett.
Hozzávalók: Egy 24 cm átmérőjű formához 25 dkg leveles tészta, 30 dkg zöldbab, 25 dkg filézett csirkemell, 3 tojás, 1, 5 dl tejszín, 5 dkg tetszés szerinti reszelt sajt, 5 dkg feta sajt vagy krémfehérsajt, 1 csomag mini mozzarella, 1 paradicsom szeletelve, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 4-5 db bazsalikomlevél aprítva, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika (én most csípőset használtam), só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: A megtisztított, felaprított zöldbabot vízgőz felett puhára pároljuk. A csirkemellet 3X3 cm nagyságú kockákra szeleteljük, megszórjuk borssal, őrölt pirospaprikával, összekeverjük olívaolajjal és egy felforrósított serpenyőben 4-5 percig sütjük a hús kifehéredéséig, majd levesszük a tűzről. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a zúzott fokhagymát, az aprított bazsalikom levelet, a reszelt sajtot, összekeverjük és beleforgatjuk a párolt zöldbabot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütőformát kibéleljük a leveles tésztával úgy, hogy kicsit a falán túlnyúljon. A tésztára egyenletesen elosztjuk az elősütött csirkemellet, rászórjuk a krémfehérsajtot, ráöntjük a zöldbabos keveréket. Mini mozzarella golyókkal és szeletelt paradicsommal díszítjük. 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. 10-15 perc pihentetés után fogyaszthatjuk.

2010. július 16.

Padlizsánfasírt kuszkusszal

Ezt a fasírtot is keleti étel, a kibbeh ihlette. A kibbeh egy padlizsános fasírt, amely bulgúrral készül. Az én padlizsános fasírtom, majdnem kibbeh, mivel bulgúr nem volt otthon, csak kuszkusz és a keleties jellegű fűszerezést is elhagytam. Az előbbieket leszámítva, megegyezik a kibbeh készítésével a kuszkuszos padlizsános fasírt készítése. Egyszerű, gyors és finom. Egy újabb lehetőség a padlizsán felhasználására.
Hozzávalók: 1 közepes zsenge padlizsán, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kicsi csilipaprika, só és bors ízlés szerint, 1 teáskanál keményítő, 5 dkg kuszkusz és annyi forró víz, amennyi ellepi a kuszkuszt (kb.:0,5-1 dl). Olaj a sütéshez.

Elkészítés: A kuszkuszt leöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi és hagyjuk, hogy felszívja a vizet és megdagadjon. A padlizsánt meghámozzuk, kockákra szeleteljük. A megtisztított és nagyobb darabra vágott hagymát, a fokhagymát és a felkockázott padlizsánt, valamint a magjaitól, csutkájától megtisztított csilipaprikát egy késes aprítóba tesszük és annyira apróra vágjuk, hogy szinte pépes legyen. A padlizsános masszát összekeverjük a kuszkusszal és a keményítővel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és 10 percig pihentetjük. Ezt követően 4-5 cm átmérőjű pogácsa fasírtokat formálunk a masszából és forró olajban kisütjük. (Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy kb.a fasírtok feléig érjen.) Melegen, citrommal meglocsolva, petrezselyemzölddel megszórva, paprikával vagy akár joghurtos mártogatóssal kínálhatjuk.

2010. július 15.

Joghurtos sárgadinnyefagylalt

Idén a joghurtos fagylaltokat részesítem előnyben. A sárgadinnyés változat is hasonlóan készült mint az eddig készítettek. A sárgadinnye nyersen, turmixolva került a fagylaltba.
Hozzávalók: 1 db 1-1,3 kg-os sárgadinnye, 3 tojás, 3 dl tej, 2-3 dl joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 0,5 dl forró víz.


Elkészítés: A dinnye magját és héját eltávolítjuk, felaprítjuk a húsát és botmixer segítségével összeturmixoljuk. A tojások sárgáját a tejjel, a vaníliás cukorral vízgőz felett krémmé főzzük. A cukrot a forró vízben feloldjuk és a dinnyehúshoz adjuk. A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros dinnyelevet. A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. Az első keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a három tojás habbá vert fehérjét. 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt. (Fagylaltos kanállal kissé kapargatva jól formázható, szép gombócokat kapunk.

Cukkinis-juhtúrós töltött batyu (empanadillas)

A cukkinis-juhtúrós batyu elkészítését az empanadillas ihlette. Spanyolország, Dél-Amerika kedvelt étele ez a félkör alakú töltött tészta, amely készülhet gyúrt tésztából, leveles tésztából is. Tölteléke készítőjének fantáziájától függően nagyon sokféle lehet. Jellemzően tapasként fogyasztják. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor kísérőjeként.
Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 db kisebb cukkini (kb.: 30-35 dkg), 10 dkg juhtúró, 10 dkg tetszés szerinti reszelt sajt, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál őrölt szezámmag vagy zsemlemorzsa, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás, só, frissen őrölt bors és egy felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A megmosott cukkiniket héjastól lereszeljük, kicsit sózzuk. A szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben zsírjára sütjük. A cukkinit kinyomkodjuk és a szalonnához adjuk, amelynek zsírján kicsit átforgatjuk, átsütjük 3-4 percig. A szalonnás cukkinit egy tálba tesszük és hozzáadjuk a juhtúrót, sajtot, zúzott fokhagymát, tojást, őrölt szezámmagot és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vastagabb levelestésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3mm vastagságúra. A levelestésztából 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ( a leeső tésztát gyúrjuk össze, lisztezett felületen nyújtsuk ki és abból is szaggassunk köröket), egy kanállal tölteléket halmozunk a tésztakörök közepére. A tészták szélét vízzel megnedvesítjük, félhold alakúra összehajtjuk és a szélét jól összenyomkodjuk villával, vagy az ujjunkkal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a töltött tésztákat, átkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen kínáljuk.

2010. július 7.

Joghurtos citromfagylalt

Továbbra is gép nélkül készítem a fagylaltot és mindenkit - akinek nincs fagylaltkészítő gépe - arra buzdítok, hogy bátran fogjon hozzá a házi készítésű fagylaltokhoz. Gép nélkül is tökéletes fagylaltot lehet előállítani. Talán nem lesz olyan krémes és kicsit tovább tart a fagyasztás, de ezek a természetes ízek engem mindenért kárpótolnak. A joghurtos citromfagylalthoz is főztem egy tojássárgás alapkrémet, amely még szép színt is kölcsönzött ennek a hűsítő finomságnak.
Hozzávalók: 5 dl joghurt, 3 dl tej vagy tej és tejszín vegyesen, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 nagyobb citrom frissen facsart leve és a facsarásból megmaradt húsa, 1 csomag vaníliás cukor, 18 dkg kristálycukor, 1,5 dl forró víz.
Elkészítés: A tojások sárgáját a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliáscukorral vízgőz felett krémmé főzzük. A cukrot a forró vízben feloldjuk, hozzákeverjük a frissen facsart citromlevet és a facsarásból maradt citromhúst. A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros citromlevet. (Ügyeljünk arra, hogy a joghurt kellően lehűtse a tojásos krémet, mert különben a citromlétől összeugorhat.) A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. Az első keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a három tojás habbá vert fehérjét. Nagyobb adag lévén 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt. (Fagylaltos kanállal kissé kapargatva jól formázható, szép gombócokat kapunk.)

Királynők desszertje

A Királynők desszertjével a "Sütés" című szakácskönyvben találkoztam. Régóta szerettem volna elkészíteni, de valahogy elmaradt. Nagy hiba volt....Gyorsan összeállítható, egyszerű, finom desszert. (Sikerét bizonyítja az is, hogy egymás után kétszer is elkészítettem:) Feltételezem rokonságban állhat az angolok Királyi pudingjával....Minimális változtatással következzék a recept:
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 23 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 narancs reszelt héja, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál ribizlilekvár (vagy narancs-, málna-, eper, kajszibaracklekvár). Kevés vaj a sütőforma kivajazásához.
Elkészítés: A tejet a vajjal, a reszelt narancshéjjal és 5 dkg cukorral felmelegítjük. A tojássárgákat habosra keverjük és hozzáöntjük a tejes keveréket. Végül a zsemlemorzsát is belekeverjük. Egy legalább másfél literes porcelán sütőformát kivajazunk és beleöntjük a masszát, majd 15 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a massza (puding) átsüljön. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. A lekvárt a megsült masszára kenjük, rákanalazzuk a felvert tojáshabot. 150 fokon további 25-30 percig sütjük, szárítjuk a desszertet, amíg a tojáshabon egy kéreg nem képződik. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Kanál segítségével desszertes tányérra halmokat kanyaríthatunk belőle, így kínáljuk.

2010. július 2.

Kifőztük! 5. szám!

Megjelent a Kifőztük 5. száma! Több mint ötven nyári receptet kínálunk olvasóinknak. Az újság tematikája a korábbi számokéhoz hasonló: előételek, levesek, főételek, köretek, desszertek, péksütemények, italok, vega és reform ételek, tartósítás, befőzés és néhány technika, praktika és borajánló is gazdagítja az ételek sorát. Aki regisztrált a http://www.kifoztuk.hu/ oldalon letöltheti a Kifőztük valamennyi számát! Aki még nem regisztrált néhány kattintással megteheti és elérhetővé válik az újság.

A Kifőztük 5. számába több recepttel is készültem: grillpácok, salsák, hideg krumplileves, a tahini készítés technikája és a képen látható borsos kifli, amelyet szeretettel küldök a Kifőztük stábjának!:))...részletes receptek az újságban...

Reméljük jó ötletekkel tudtunk szolgálni! Jó olvasást az újsághoz, és nagy kedvet kívánok a receptek elkészítéséhez!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails