2010. október 12.

Gombás burgonyafelfújt

A gombás burgonyafelfújt is azon egyszerűbb ételek közé tartozik, amely kevés alapanyagból előállíthatóak, ugyanakkor kellően laktatóak. Önálló ételként, salátával, savanyúsággal fogyasztható, de húsok mellé köretként is elkészíthetjük. (Ez az étel valójában a hűtő pakolásnak köszönheti születését, mert a rendezkedés közben találtam egy kevés gombát, sajtot, paprikát, petrezselyemzöldet és hipp hopp el is készült a felfújt:)

Hozzávalók: Két adaghoz 4 közepes burgonya, 15 dkg gomba, 1 kisebb hagyma,1 kisebb pirospaprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 5 dkg füstölt szalonna felkockázva, 1-1,5 dl tej, 5 dkg vaj vagy 2-3 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 5 dkg reszelt sajt, kevés vaj az edény kenéséhez, zsemlemorzsa a szóráshoz.
Elkészítés: A burgonyát héjastól megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és a füstöltszalonna kockákkal együtt vajon elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a felszeletelt pirospaprikát és addig pároljuk, míg a gomba leve el nem fő. A megfőtt burgonyát megpucoljuk, kisebb darabokra szeleteljük, majd a gombához keverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. 1-2 percig együtt sütjük, majd megszórjuk liszttel, felöntjük tejjel és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, elkeverjük, majd a tojások felvert habját forgatjuk a masszába. Egy kisebb sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával és beleöntjük a gombás masszát, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a felfújt belseje.) Melegen vagy langyosan köretként, illetve salátával, savanyúsággal önálló ételként fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails