2010. október 19.

Francia almatorta

Továbbra is lenyűgöznek a francia ételek, desszertek. A receptek valahogy máshogy közelítik meg az alapanyagokat, olyan nemes egyszerűséggel, és ami a desszerteket illeti, lényegesen kevesebb cukor használatával. Ebből az egyszerűségből ételcsodák születnek és széppé varázsolják a napjainkat. Ilyen ez a francia almatorta is. Nagyon rég sütöttem ilyet, talán a nyolcvanas években....akkor a receptből hiányzott az almaszeletek alatt elhelyezkedő almapüré réteg és talán a tésztát sem vajból készítettem. (Ehhez a tortához csak vajból és ne margarinból készítsük a tésztát, különben más lesz a tészta állaga.) Viszonylag kevés, egyszerű alapanyagokból egy laktató, de ugyanakkor egy könnyed tortát kapunk. Aki nem ismeri, csak javasolni tudom, hogy készítse el. Nagyon finom!!
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 4 dkg cukor, csipet só, 1-2 evőkanál hideg víz. Az almapüréhez 3-4 közepes alma, 3-4 evőkanál cukor, 2 evőkanál kajszibarack lekvár, 2 evőkanál víz, mozsárban tört kardamom mag (helyette reszelt citromhéjat használhatunk). A torta tetejére 3 nagyobb alma, fél citrom leve, a torta tetejére 2-3 evőkanál kajszibarack lekvár.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük. A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt,15-20 perc alatt megpároljuk. A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni. A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket és a tortát 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A lekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítjuk és egyenletesen rákenjük a tortára. Legalább 1-1,5 órát pihentetjük, majd a formából kivéve, szeletelve kínáljuk.

16 megjegyzés:

  1. Csak ismételni tudom az előttem szólókat!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hai messo la frutta in un modo bellissimo, ciao :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda színe van! Gyönyörű almalegyező lett a teteje!

    VálaszTörlés
  4. Hu de szèp ez a torta!! !!!
    Szerintem nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Bianka, Egycsipet, Tücsök Bogár, Gabojsza, Stefánia, Moha, Anikó!

    Köszönöm a dicsérő szavakat és azt, hogy nálam jártatok!Grazie!

    Bevallom, nem csak a torta fogyasztása, de az elkészítése is igen élvezetes volt számomra

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Gomba! Megtisztelő, hogy rám, gondoltál!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Tündér,

    Én ma elkészítettem ezt a tortát, de valahogy egyáltalán nem lett jó.
    Az egész egy nagy massza, a tésztája iszonyú vékony. Nem lehet szeletelni...pedig mindent a leírtak alapján csináltam.
    És borzasztó édes is lett. Szóval nem tudom mit ronthattam el, vagy
    a recept nem kipróbált. A fotó nagyon szép, csábító.
    Ja, és kizárt dolog, hogy 40-45 perc alatt megsüljön ilyen szépre. Legalább másfél óráig sült.

    Gabi



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi!

      A tortát a fent leírtak alapján többször elkészítettem. Soha nem teszek fel olyan ételt, amit nem készítek el. A fotón is az általam készített torta szerepel, más fotóját sem használom. Az, hogy kinek mi édes, azt maga tudja, az ízlés dolga, azon kár vitatkozni. (Gondolom az alma édessége is befolyásolhatja a cukor mennyiségét....) Úgy gondolom, és azt tapasztaltam, hogy egy ilyen vékony torta bőven megsül kb. 45 perc alatt, pláne 200 fokon. Persze a sütőtől is függhet, de mindenki a maga sütőjéhez igazítsa a sütést. Természetesen én is a sajátomról tudok nyilatkozni. Egyébként meg azt tanácsolom, hogy a sütéshez és a főzéshez is úgy állj, mint a lehető leg kreatívabb dolog. Pl. ha túl soknak találod a receptben leírt cukormennyiséget, használj kevesebbet, ha a te sütődben tovább sül a torta, süsd tovább. Egy receptnél én sem a leírt időt nézem, hanem azt, hogy szerintem megsült-e (tűpróba, stb..)Azzal meg úgy vagyok, ha egy recept nem tetszik, vagy kifog rajtam, keresek másikat...
      Üdv, Tündér

      Törlés
  9. Én ezt megcsináltam nem is olyan régen, almaszezon lévén. A tészta vékonysága nagyon tetszett úgy nekem mint vendégeimnek. A 45 perc pont elég volt arra hogy készre süljön és miután langyosra hült, csodálatosan lehetett szeletelni. Köszönöm a receptet. Anikó

    VálaszTörlés
  10. En is megsutottem, sikeres lett, a teszta nagyon vekony, de jo. Viszont, sokkal tobb vizet kellett hozzaadnom, nem 1-2 kanallal, de legalabb 6 kanallal, mert amugy nem lehetett volna osszegyurni. Nem hianyzik a tesztabol valami (tojas vagy tej?)

    VálaszTörlés
  11. Próbáljátok ki ezt az egyszerű francia almatorta receptet, amíg tart az alma szezon. Frissen szedett almával a legfinomabb!

    http://dinneralfresco.hu/francia_almatorta/

    VálaszTörlés
  12. Annyira jól néz ki....az októberi családi ebédre megsütöm :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails