2010. október 10.

Elzászi almatortácskák

Ezek az almatortácskák most maradékokból készültek. A mélyhűtőben találtam mogyorós linzertésztát és a kelt tésztából készült szilvatorta öntetéből is maradt egy kevés, amely tökéletesen megfelelt az elzászi almatortácskákhoz. (9 cm átmérőjű tortaformákat használtam, akinek van 12-15 cm átmérőjű formája, abban is készítheti. Az elzászi almatorták ötlete az "Édességek " című szakácskönyvből származik.)
Hozzávalók: A tésztához 24 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8 dkg porcukor, csipet só, 5 dkg darált mogyoró vagy dió, 1 tojás sárgája, ha szükséges 1 evőkanál hideg víz.. A töltelékhez 50 dkg kisebb alma, az öntethez 1, 5 dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 evőkanálnyi mandulalikőr (elhagyható). Szeletelt mandula (elhagyható) és porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztából nagyobb diónyi darabokat gömbölyítünk és két fólia között kinyújtjuk majd a formákba nyomkodjuk. (A formákat nem szükséges vajazni, a tészta elég vajas nem ragad.) Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük, majd körberakosgatjuk az almaszeletekkel a tésztákat. Az almával töltött tortácskákat egy sütőlemezre rakosgatjuk, 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5-7 percig így sütjük. Közben az öntet hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tortácskákra kanalazzuk. Ezt követően 180 fokon sütjük tovább az almatortácskákat 25-30 percig. (10 perc sülés után szórhatunk rá szeletelt mandulát.) A kész almatortácskákat porcukorral meghintve tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Istenien néznek ki, szívesen megenném ebéd utáni desszertként

    VálaszTörlés
  2. ez az egyik legjobb könyv! nekem is megvan, de már nem kapható sehol, antikváriumban is csak nagyon-nagyon ritkán

    vigyázz rá:)

    VálaszTörlés
  3. Bianka! Nekünk is nagyon ízlett, szerintem fogok még ilyet készíteni:)

    Katina! Én is szeretem ezt a könyvet. ('90-es évek Nova sorozat,... jó kis könyveket adtak ki ebben a sorozatban, de kétségtelen ez az egyik kedvencem!)
    Vigyázok rá, nálam nagy becsben vannak tartva a szakácskönyvek!:)

    VálaszTörlés
  4. igenigen. anyukámnak megvan és én is szerettem volna, kerestem antikváriumban de semmi. aztán végül találtam egyet. nagy volt az öröm:)

    szimpatikus, ahogy megpróbálták helyettesíteni az akkor nálunk még nem kapható (némely még mindig fejtrést okozna) hozzávalókat. nemcsak egy az egyben lefordították, aztán oldd meg, ahogy tudod...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Tündér!
    A mágnás almás pite recepteddel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a zsír helyett vajjal is lehet-e készíteni, és ha igen, mennyi vaj kell bele?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv. Trixi

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails