2010. augusztus 9.

Mandulás tekercs

Barátnőm nagyon szereti a kelt tésztából készült péksüteményeket. Ha sós, legyen sajtos vagy pirított szezámmagos, az édes viszont jó gazdagon legyen porcukrozva. Egyik találkozásunkkor ezzel a mandulás tekerccsel kedveskedtem neki:) A tésztája egyszerű kelt tészta, olyan mint a darázsfészeké, csak mazsolás töltelék helyett (mivel barátnőm azt nem szereti:) mandula került a tekercsre.
Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3-4 evőkanál étolaj, 2 evőkanál cukor, csipet só. A töltelékhez 10 dkg puha vaj, 6-8 dkg porcukor. A tekercsek kenéséhez 1 kisebb tojás, szórásához 5 dkg szeletelt mandula, 5 dkg kristálycukor. A tészta locsolásához 1,5 dl langyos tej, 1 evőkanál vaníliás cukor. A megsült tekercsek szórásához porcukor.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját. Az élesztős keverékhez adjuk az olajat, elkeverjük, majd a lisztre öntjük és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.(Ha a tészta dagasztáskor ragadna, adjunk hozzá lisztet.) A puha vajat elkeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságú, kb. 55x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a vajas tölteléket, feltekerjük és 2 cm széles szeleteket vágunk belőle. Az így kapott tekercseket sütőpapírral bélelt közepes tepsibe fektetjük, 10 percet pihentetjük, majd megkenjük tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük, de mielőtt teljesen megsülnének a tekercsek, meglocsoljuk langyos vaníliás tejjel és így sütjük még 5-8 percig. Amikor elkészültek a mandulás tekercsek 10-15 perc pihentetés után, melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

7 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails