2011. december 31.

Sajtos-mandulás lóhere keksz szilveszterre, újévre

Az egyik karácsonyi aprósütemény (keksz) receptjét dolgoztam át, és kaptam ezt finom sajtos tésztát, amelyből szerencsehozó lóheréket sütöttem. Szilveszteri és újévi házibulikra ajánlom. A megadott mennyiségből - 5 cm átmérőjű szaggatóval - 170 db keksz készíthető.
Hozzávalók: 50 dkg liszt és még amennyit felvesz a gyúrásnál, 2 kávéskanál sütőpor, 20 dkg reszelt sajt (egy rész lehet füstölt is),10 dkg őrölt mandula (dióval is helyettesíthető), 12 dkg vaj, 7 dkg fagyos zsír, 2 tojás, 2 teáskanál só.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezt követően lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk és lóhere formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A leeső tésztadarabokat ugyancsak összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. A lóheréket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokra melegített sütőben halványpirosra sütjük, kb. 10-15 perc.
(A sütést lényegesen meggyorsítja, ha légkeveréssel tudjuk sütni a kekszeket, ekkor 160 fokon, két tepsivel, kb. 10 perc alatt elkészül 60 db. Majd így járunk el a többi keksszel is.)
Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk és kicsit pirosabbra sütjük, ropogósabb kekszeket kapunk. Mindenki ízlése szerint süsse.

Ezzel a recepttel el is köszönök. Teljen jól a szilveszter, a következő évhez kívánok mindenkinek bölcsességet, erőt és sok jókedvet, vidámságot!

ÁLDOTT BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

2011. december 30.

Bőrös malachús lencseágyon

Az év végi, év eleji jeles napok ételei közé tartozik a malachús és a lencse. Újév napján feltétlenül fogyasszunk mindkettőből, mert a lencsétől sok pénzünk lesz, a malac pedig előre túrva meghozza (kitúrja) szerencsénket:)
Ezúttal a lencséből nem főzelék, hanem zellerrel, paradicsommal (házi paprikás-zelleres ketchuppal), fehérborral bolondított köret készült. A malachús - amelyet előzőleg puhára főztem - gyömbéres, csilis, fokhagymás mázban pirosodott.
Akinek kedve van ehhez a rendhagyó módon ízesített újévi ételhez, az alábbiak szerint elkészítheti.
Hozzávalók 2-3 személy részére: 1 kg bőrös malachús (jelen esetben comb), a főzőléhez 1 közepes hagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 gerezd fokhagyma, 3-5 szem borókabogyó, 1 babérlevél, só, 10 szem bors, 1 db szárított csípős paprika. A páchoz 1 kávéskanál gyömbérpor fél kávéskanál koriander mag, 1 kávéskanál szárított csilipaprika, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál durva szemű só, 5 dkg sertészsír. A lencsekörethez 30 dkg lencse, 1 dl darabos paradicsomkonzerv vagy házi ketchup,15 dkg zellerszár (zellergumóval helyettesíthető), 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 dl fehérbor. A főzőléhez 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, frissen őrölt bors.

A malachús főzőlevéhez megtisztítjuk a zöldségeket. A húst fazékba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a nagyobb darabokra vágott zellert, az egészben hagyott hagymát, az aprított fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A húst annyi ideig főzzük, -kb. 2-2,5 óra hosszat- míg meg nem puhul. (A főzési idő a hús nagyságától függően változhat.) Ezt követően 15-20 percig a főzőlében hagyjuk a húst, majd amikor már nem túl forró kitesszük egy tányérra. Közben a lencsét is megfőzzük a főzőléhez leírt hozzávalókkal, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a paradicsomot (házi ketchupot), a csíkokra vágott szalonnát, a felszeletelt zellerszárat. Ha szükséges fűszerezzük. A lencsét sütőben használható fedeles edénybe öntjük.
A húspáchoz a csilit, a koriandert és a sót kávédarálóval megőröljük, majd elkeverjük a gyömbérrel, a zsírral, és a zúzott fokhagymával. A hús bőrös felét egy éles késsel rombusz alakban bevagdossuk, majd bekenjük a fűszeres-zsíros keverékkel, a lencsére helyezzük és felöntjük a bor felével. Lefedjük és 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, hozzáöntjük a maradék bort és további 30-35 percig sütjük, míg szép piros nem lesz a hús. (A sütés során ügyeljünk arra, hogy a lencse alatt maradjon elég szaft. Szükség esetén kevés vizet is adhatunk hozzá.) Melegen kínáljuk, de másnap hidegen is igen finom, ekkor a lencsét kenyérre kenve is fogyaszthatjuk vékony hússzeletekkel megkoronázva.

2011. december 15.

Szalalkális aprósütemény

Régi idők kedvelt aprósüteménye, dédnagyanyám is gyakran sütötte dédnagyapámnak. Akkori népies elnevezése ammóniás vagy emóniás pogácsa volt. Abban az időben kétféle pogácsát ismertek, a sütőlapát nagyságú, egyben sütöttet és az apróbb, szaggatott pogácsát. Ez utóbbiba az édes és a sós aprósütemény egyaránt beletartozott. Karácsony környékén gyakran készítették a szalalkális pogácsát. Szegényebb háztartásokban is megengedhették maguknak, hiszen egyszerű, olcsó sütemény volt. Kis bádogformákkal szív, csillag, madár, hold, virágformákra szaggatták. Gyakran karácsonyfadíszként is használták.

Hozzávalók

60 dkg liszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)

15 dkg porcukor

1,5 evőkanál fagyos zsír

1 tojás

1 tojás sárgája

2 teáskanál szalalkáli

1 dl tej

a tészta kenéséhez:

1 tojás fehérje

a szóráshoz:

cukrozott őrölt dió

A lisztet a cukorral, a szalalkálival elkeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojást, a tojássárgáját, a tejet és tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta ragadna, adjunk hozzá lisztet.) Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a süteményeket, megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukrozott őrölt dióval. 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt halvány sárgára sütjük.

A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg.

Aszalékleves

Az idei év végi ünnepekre olyan étel ötletekkel készültem, amelyeket családunkban sok-sok évvel ezelőtt készítettek. Néhány esetben 1-1 újragondolt változatot készítettem. Elsőként következzék az aszalékleves.

Családunkban szokás volt, hogy Szenteste aszalékleves került az asztalra, mivel Ádám, Éva napja még a böjt jegyében telt. Bőven volt aszalt gyümölcs, hiszen a dédnagymama egész nyáron aszalta az éppen érő gyümölcsöket, meggyet, barackot, almát, szilvát, körtét. Az aszaléklevest nagyon egyszerűen készítették. Először vízbe áztatták az aszalt gyümölcsöket, majd lassú tűzön, a sparhelt hátsó részén puhára főzték. A gyümölcsöktől a levesnek szép sötét, bordós színe lett. Nem habarták, kevés cukrot és néhány szegfűszeget adtak hozzá. A délután során kisütött - dióval, mákkal, fahéjjal - töltött kelt kaláccsal kínálták.

Hozzávalók:

60 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen alma, szilva, körte, barack, meggy)

10-15 dkg cukor

8-10 db szegfűszeg

A nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra tördeljük és az összes gyümölcsöt fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Legalább fél napig áztatjuk. (Az áztatás során a gyümölcsök felszívják a vizet, ezért azt pótoljuk.) Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget. Lassú tűzön addig főzzük a levest, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Langyosan fogyasztjuk. Kínálhatunk hozzá kelt, töltött kalácsot.

A recept a Pécsi Borozó téli számában jelent meg.


2011. november 19.

Kifőztük Karácsony 2011!!!



A Kifőztük csapata a csatlakozott bloggerekkel együttműködve idén is elkészített egy különkiadást, mellyel adományokat gyűjtünk.

Az idei akcióról mindent információt megtalálni az oldalon http://www.karacsony.kifoztuk.hu/.


Segíts, hogy segíthessünk!

2011. november 15.

Sütőtökös rácsos pite

Ezt a pitét akkor célszerű készíteni, amikor nagyobb mennyiségű tököt sütünk. A tésztája vajas linzertészta, a töltelékébe tejszínnel és tojással kevert sült sütőtök kerül.

Hozzávalók 28 cm átmérőjű formához: 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál hideg víz, a töltelékhez: 1,5 kg sült sütőtök, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, 3-4 evőkanál, porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a kenéséhez: 1 kisebb tojás, a szóráshoz: porcukor



A liszthez adjuk a kisebb darabokra vágott vajat, a cukrot, a vizet, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen akkora kör alakú lappá nyújtjuk a 2/3 részét, amekkorával kibélelhetjük a formát úgy, hogy a tészta kissé túllógjon a peremen. 190 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt elősütjük.

Lekaparjuk a héjáról a sült tököt, és jól elkeverjük a tejszínnel, a tojással, a cukorral meg az őrölt fahéjjal.

Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket. Lisztezett felületen kinyújtjuk a maradék tésztát, tetszés szerinti csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk velük a süteményt. Megkenjük fölvert tojással, és 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: torta- vagy piteformában, illetve kisebb tepsiben is elkészíthetjük a süteményt.

A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.

2011. november 10.

Fokhagymás kacsacomb fehérboros sütőtökkel

A kacsacomb ezúttal egyszerű fokhagymás ízesítésű. Vajban elősütött, majd fehérborban párolt sütőtökkel tálaljuk. A Márton napi menübe is jól illeszthető főétel. Libacombból is készíthető.

Hozzávalók személyenként:1egész kacsacomb, 2-3 gerezd fokhagyma, , frissen őrölt bors; a fehérboros sütőtökhöz: 15 dkg sütőtök, 3-4 dkg vaj, 1 csipet kristálycukor, 1/2-1 dl száraz fehérbor; a tálaláshoz:citrom Megsózzuk a tisztított, szárazra törölt kacsacombot, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és a bőrös felével lefelé, egy fedeles, sütőben is használható edénybe tesszük. 8-10 percig sütjük zsiradék nélkül, majd megfordítjuk, és 4-5 perc alatt a másik felét is megpirítjuk a kisült zsíron. Kevés vizet és szeletelt fokhagymagerezdeket adunk hozzá, és fedő alatt, közepes lángon 1,5 órán keresztül pároljuk, közben szükség esetén pótoljuk a vizet. Miután megpuhult, 200 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A sütőtökös körethez 1/2-1 cm vastag szeletekre vágjuk a hámozott sütőtököt. Mindkét oldalát elősütjük a vajban, meghintjük cukorral, majd felöntjük fehérborral, puhára pároljuk, és lepirítjuk. (A párolás végeztével ne maradjon leve, akkor könnyen pirítható.)

A fokhagymás kacsacombot szaftjával meglocsolva, fehérboros párolt sütőtökkel, citrommal kínáljuk.

A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.

2011. november 5.

Kifőztük! 2011. év 11.szám!

Megjelent a Kifőztük novemberi száma! A hónapra jellemző alapanyagokból hoztuk receptjeinket. Szép számmal található az újságban gesztenyés és sütőtökös recept, hoztunk néhány ötletet Márton napjára és az adventi készülődésre is.
Figyelmet szenteltünk a - november közepén világnapjukat tartó - cukorbetegséggel küzdőkre is, össze­foglalunk néhány fontos tudnivalót a cukrokról, az édesítőszerekről, és több szénhidrátszegény vagy csökkentett szénhidrát­tartalmú étel receptjét is közöljük.

Jó lapozgatást, sütést-főzést! Reméljük jó ötletekkel tudunk szolgálni novemberi számunkban!

2011. november 4.

Sütőtökös-burgonyás kenyér aszalt paradicsommal

Burgonyás kenyér sütésére készülődve támadt az az ötletem, hogy mi lenne, ha a főzésre váró burgonya mellé, hámozott, kockára vágott sütőtök is kerülne. Kipróbáltam és egy örömteli élménnyel lettem gazdagabb.
A sütőtök édeskés íze, zamata miatt tejjel dagasztottam a kenyeret, de kevés joghurt is került a tésztába. Már sülés közben is finoman érezni lehetett a sütőtök és kisebb mértékben a burgonya illatát. Az összetevői az ízében is megmutatkoztak, és ez a gyönyörű napságra szín...teljesen magával ragadott:) Bevallom, szerelem lett belőle. Az első próbálkozás óta szinte minden héten készül valami ebből a tésztából. Az egyik alkalommal sütőtökös bucikat készítettem. A végeredmény megtekinthető a Kifőztük most megjelent novemberi számában.
Egy másik alkalommal a kinyújtott tésztát aszalt paradicsommal szórtam meg és hosszúkás alakúra formáztam. Most ez a recept következik.
Hozzávalók: 60 dkg liszt (+ amennyit fölvesz a dagasztásnál), 30 dkg hámozott sütőtök, 10-15 dkg hámozott burgonya, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl tej, 1 dl natúr joghurt, 1,5 teáskanál só,1 teáskanál cukor, 5-6 dkg aszalt paradicsom
Kisebb fazékba tesszük a kockára vágott burgonyát és sütőtököt, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük.
A langyos tejbe keverjük a cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Villával vagy burgonyatörővel még melegen megtörjük a főtt burgonyát és sütőtököt, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt és a joghurtot. A liszthez keverjük a sütőport, a sóval együtt a sütőtökös keverékhez adjuk, majd bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragad, kevés lisztet adunk hozzá.) Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen mindkettőt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal. A hosszanti oldala mentén középre hajtjuk a tészta 1/3 részét, majd ráhajtjuk a másik oldal felőli 1/3 részt.Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kenyereket,15-20 percig pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével rézsútosan bevagdossuk. 190 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Finom, puha, illatos kenyeret kapunk.
Tipp: A tészta feléből vagy akár az egész adagból készíthetünk kerek formájú kenyeret is. Aszalt paradicsom nélkül is megsüthető.

2011. november 2.

Csopaki almás pite

A csopaki almás pite alul omlós tésztából, középen szeletelt almás töltelékből, míg legfelül mandulás piskótás rétegből áll. Erre a finom süteményre Szakál László: Régi ünnepek a konyhában című szakácskönyvében bukkantam rá. A finom összetevők, és az almás pitének ez a különleges elkészítési módja felkeltette a kíváncsiságomat. Továbbá szimpatikus volt, hogy az alma reszelés, párolás nélkül, vékonyra szeletelve kerül a süteménybe.
Kicsit módosítottam a recepten, különösen az omlós tésztán változtattam, illetve a pitékhez használt, jól bevált tésztából készítettem. (Véleményem szerint az omlós tészta hozzávalói tekintetében elírás lehet, túl soknak találtam a 2 dl tejfölt. 1-2 evőkanál is elég az omlós tésztához. Valamint a 3 egész tojást is sokallom 25 dkg liszthez.)
Aki egy különleges almás pitére vágyik, csak javasolni tudom, hogy készítse el ezt a süteményt. Frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra sem veszít élvezeti értékéből, ekkorra az ízek kissé összeérnek, finoman puha lesz a pite állaga.
Következzék a recept az általam módosított változatban.
Hozzávalók az omlós tésztához: 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, 1 kávéskanál sütőpor, 12 dkg fagyos zsír vagy 15 dkg vaj, 1-2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, szükség esetén 1 evőkanál hideg víz; a töltelékhez: 1 kg alma, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 3 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje és 2 evőkanál porcukor; a piskótához: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg durvára őrölt hámozott mandula, 1 evőkanál szeletelt hámozott mandula (elhagyható); az omlós tészta szórásához zsemlemorzsa, a sütemény hintéséhez porcukor.
Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Majd lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes (Kb: 21 x 31 cm-es), sütőpapírral bélelt tepsibe elférjen. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Elkeverjük a fahéjjal, a cukorral és a tésztára öntjük. Ezt követően 180 fokra melegített sütőben rövid ideig elősütjük a pitét. (Ezt a mozzanatot az eredeti recept nem tartalmazza, kihagyható. Én azért sütöttem elő a pitét, mert kicsit vastagnak találtam az almás tölteléket. Az elősütés ideje nálam addig tartott, amíg a mandulás piskótát elkészítettem.) A mandulás piskótához a tojások fehérjét habbá verjük. Közben fokozatosan adagoljuk a cukrot, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. Végül beleforgatjuk az őrölt és a szeletelt mandulát, majd az almára öntjük és elsimítjuk. 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az omlós tészta és a piskóta is jól átsüljön.
Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: A sütés ideje sütőktől függően változhat. A mandula őrölt dióval, mogyoróval is helyettesíthető. Az eredeti recept a piskótás réteghez 1 evőkanál grízes lisztet javasol, ezt én kihagytam, illetve 1 evőkanál szeletelt mandulával helyettesítettem.

2011. október 14.

Hagymás-szalonnás sörkifli

A sült hagymával töltött sörkiflit sváb sörkiflinek is hívják. A hagymás tölteléket szalonnával is készíthetjük. Egyszerű, ízletes sörkorcsolya.

A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg.

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 1,5 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor; a töltelékhez: 2-3 közepes hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só, frissen őrölt bors, diónyi zsír; a kenéshez: 1 tojás; a szóráshoz: durva szemű sóA langyos tejhez keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, a zsírt, a tojást, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Vékonyan fölszeleteljük a megtisztított hagymát. Zsírjára sütjük a vékony csíkokra vágott szalonnát, hozzáadjuk a hagymát és a zsírt. Sózzuk, borsozzuk, és a hagyma karamellizálódásáig sütjük.

Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk a megkelt tésztát, megszórjuk a hagymás töltelékkel, háromszögekre vágjuk, amelyeket kiflikké tekerünk.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kifliket, és 15-20 percig pihentetjük. Ezt követően megkenjük felvert tojással, megszórjuk durva szemű sóval. 180 fokra melegített sütőben 2025 perc alatt aranysárgára sütjük.

2011. október 9.

Kifőztük! 2011. év 10.szám!

Megjelent a Kifőztük októberi száma! Ételeink egy része a sörfesztiválok hangulatát idézi, de néhány receptnél, mint alapanyag is szerepel a folyékony kenyér. Októberi számunk egyik legnépszerűbb alapanyaga a gesztenye, hoztunk is belőle néhány receptet. A gesztenyéhez kapcsolódik új játékunk, amelyről a Kifőztük 3. oldalán olvashatnak az érdeklődők.
Természetesen az ősz jellemző gyümölcsei és zöldségei is feldolgozásra kerültek októberi kiadványunkban.

Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról.

2011. szeptember 30.

Cimetös (fahéjas) kelt rétes

Siklós környékén szüretkor – mint mindig az öröm napján – töltött kalácsot vagy kelt rétest adtak a paprikáshoz. A kelt rétes tésztáját, miután megkelt, ugyanúgy kinyújtották, mint a hagyományos rétesét. Tölteléke is ugyanaz volt, készítették almával, mákkal, dióval, „puttyogatott” meggyel, búzadarával, túróval és őrölt fahéjjal. A „cimetös kelt rétösnek” azaz a fahéjas kelt rétesnek Alsó-Baranyában különleges készítési módja volt. Három kinyújtott levélből készült, amelyeket egymásba tekertek. A megadott mennyiség egy közepes „szahány”-ra (tepsire) elegendő.

Hozzávalók:60 dkg liszt + még amennyit felvesz a dagasztásnál, 3 dkg élesztő, 2+2 dl langyos tej, 3 nagy evőkanál tejföl, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott zsír, csipet só; a töltelékhez, 20 dkg kristálycukor, 2-3 evőkanál őrölt fahéj, mazsola, olvasztott zsír

A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót, a tojást és apránként adagolva a langyos tejet. A kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt. A jól kidolgozott tésztát lisztezett felületre öntjük, és három cipót formázunk belőle, amelyek tetejét átkenjük olvasztott zsírral. Letakarva, 40-50 percig langyos helyen kelesztjük. Ezt követően vászonabrosszal leterített asztalon – a hagyományos rétes készítésnél szokásos módon – vékonyan kihúzzuk az első tésztát. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Hosszabbik oldala mentén, az abrosz segítségével feltekerjük. Kinyújtjuk a második cipót, azt is meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Az előzőleg feltekert rudat a második tészta szélére helyezzük és feltekerjük. Ugyan így járunk el a harmadik kinyújtott tésztával is. A kelt rétest egészben hagyva, zsírozott tepsibe hajlítjuk, átkentük olvasztott zsírral és 30 percig kelesztjük. 180 fokra melegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelve, langyosan kínáljuk.

Tipp: A kelt rétes készítéséhez, ne használjunk hideg lisztet. Készíthetjük réteslisztből is, vagy fele-fele arányban finomlisztből és réteslisztből. A keltrétest úgy is a tepsibe tehetjük, hogy annak megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk.

A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

2011. szeptember 29.

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül.

Szüreti kakaspaprikás

A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült.


Hozzávalók: 1 db kb. 3 kg-os kakas feldarabolva, 3-4 db nagyobb hagyma, 3-4 db közepes sárgarépa, 3-4 db közepes zöldséggyökér, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kg nagyobb krumpli, 1 nagyobb paradicsom, 1 nagyobb zöldpaprika, 4 gerezd fokhagyma, 2-4 db csípős paprika (pl.: bicskepaprika), 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál zsír, szőlőfejes tészta

A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot. Forrón, tejföllel kínáljuk.

A recept a Pécsi Borozó őszi számában jelent meg.

Szőlőfejes tészta

A szőlőfejes tészta Siklós környékén ismert egyedi mintázatú tészta, amelynek formázásához a tormareszelő felületét használják. A tésztán keletkező domborulatok a szőlőszemekre, szőlőfürtre (fejre) emlékeztetnek, innét ered az elnevezése. Sós vízben kifőzve, tejföllel elkeverve pörköltökhöz készítették, de szüretkor került a hosszú lével készített paprikásba is.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1-1,5 dl víz, 1 kávéskanál só

Eldolgozzuk a tojásokat vízzel és sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd jól kidolgozott lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat kockákra daraboljuk, ezt követően mintázzuk a tésztát. A tormareszelőt a bal kezünkben fogjuk, jobb kezünk hüvelykujjával a lyukacsos felültnek nyomjuk a tésztát, és legördítjük a reszelőről. Domború mintázatú hengereket, kagylókat kapunk. Forrásban lévő levesben vagy sós vízben kifőzzük. Köretként kínálva tejföllel elkeverve tálaljuk. (Forrás: Baranyai konyha című szakácskönyv)

A recept a Pécsi Borozó őszi számában jelent meg.

2011. szeptember 23.

Szőlős-diós linzertorta

A tészta kívül vajas linzertésztából áll, a tölteléke pedig diós kevert tészta, amelybe szőlőszemeket keverünk. Egyszerű, finom torta, amely leginkább a bélesekre (pl. meggyes béles) emlékeztet. Szőlőszezon lévén, érdemes kipróbálni. Mutatós, kiadós torta.
Hozzávalók: az omlós tésztához 24 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 5 dkg liszt, 1 kávéskanál fahéj, reszelt citromhéj (elhagyható), 50 dkg fehér csemegeszőlő.
Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva, 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, megszárítjuk, leszemezzük és félbevágjuk. (Akit zavarnak a szőlőmagok, eltávolíthatja.) A tojások fehérjéből kemény habot verünk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját. Hozzákeverjük a darált diót, a lisztet és fahéjat. Az omlós tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy először a torta alját vágjuk ki. Majd a maradék tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk és olyan hosszú 3 cm-es csíkot vágunk belőle, amely a tortaforma oldalára elegendő. Először a kerek lapot helyezzük a formába, majd a csíkot , és a tészták érintkezésnél jól összenyomjuk. A diós masszába forgatjuk a szőlőt és az omlós tésztára öntjük. 180 fokra melegített sütőbe tesszük és 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Miután kihűlt, porcukorral szórva, szőlővel tálaljuk.

2011. szeptember 22.

Gyömbéres kacsamell fügesalátával

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel. Ha rozéra szeretnénk hagyni a húst, a sütés alig több mint 20 percet vesz igénybe. Aki kicsit sültebben szeretné elkészíteni, további 15-20 percig sütheti sütőben. A sült fügés saláta jól illik a gyömbéres kacsamellhez.
Hozzávalók: 2 db kacsamell, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1,5 teáskanál őrölt gyömbér, só, frissen őrölt bors, sült fügés saláta.
A megtisztított kacsamelleket szárazra töröljük. Bőrös felüket beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük. Közepes lángon előmelegített serpenyőben, bőrös felükkel lefelé fordítva 15 percig sütjük. Megfordítjuk és további 4-5 percig sütjük. A húst kivesszük a serpenyőből, a kisült zsírhoz keverjük a zúzott fokhagymát és a gyömbért, majd visszatéve a kacsamellet beleforgatjuk. A sütést a serpenyőben folytassuk, ha rozéra hagyjuk. Ekkor elegendő oldalanként 4-5 perc sütés. Ha jobban át szeretnénk sütni a húst, előmelegített sütőben folytassuk oldalanként 10-12 percig.
Miután elkészült a gyömbéres kacsamell, vékonyan felszeletelve, sült fügés salátaágyon tálalhatjuk.

Sült fügés saláta

Ehhez a salátához a fügét félbevágva kissé elősütöttem. Tömörebb lett az állaga, koncentrálódott az íze. A füge édességét jól ellensúlyozta a rukkola csípőssége, és a sós kéksajt. A saláta ízeit a balzsamecetes öntet fogta össze.

Hozzávalók: 10-15 db friss füge, 2-3 marok rukkola saláta, 5 dkg kéksajt; az öntethez 3-4 evőkanál balzsamecet, 5-6 evőkanál víz, 1 teáskanál méz, só.

A fügéket félbevágjuk, és vágott felükkel felfelé tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk. 200 fokra melegített sütőben 20 percig sütjük. A rukkolát megmossuk, szárítjuk és egy tálra halmozzuk. Ráhelyezzük a sült fügéket, megszórjuk kéksajttal. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a salátára locsoljuk.
Fogyaszthatjuk magában, de sült szárnyasokhoz is jól illik. Hidegen, melegen egyaránt kínálható.

2011. szeptember 19.

Briós

A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam.

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 dl langyos tej, 1 dl natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, csipet só;a tészta kenéséhez:1 tojás sárgája, a szóráshoz: 3-4 evőkanál kristálycukor. A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojás sárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, és letakarva 15-20 percen át kelesztjük. Ezt követően megkenjük tojássárgájával és megszórjuk kristálycukorral.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

2011. szeptember 17.

Szőlős-szilvás csirke


Az ősz gazdag gyümölcskínálatát nemcsak süteményekhez, hanem különféle sültek kísérőjeként is felhasználhatjuk. Különösen jól harmonizálnak ezek a gyümölcsök a szárnyas húsokkal. Ezúttal egyszerű szőlős-szilvás csirkét készítettem.


A recept a Kifőztük 2011. évi szeptemberi számában jelent meg.

Hozzávalók: 2 dupla csirkecomb (vagy tetszés szerint 2 kisebb fél csirke, vagy csirkeszárnyak, -mellek, -combok vegyesen), 2 dl fehérbor, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 2-3 evőkanál házi, sóban eltett darált paprika (elhagyható), 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring, 3-4 levél zsálya, só, frissen őrölt bors, 5 dkg vaj, 10-15 szem szilva, 2 kisebb fürt csemegeszőlő (piros és fehér vegyesen)

Sózzuk, borsozzuk a tisztított húst, bedörzsöljük a kakukkfűvel, a 2 gerezd zúzott fokhagymával és a sóban eltett darált paprikával. Tapadásmentes fedeles edénybe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, a zsályát, a rozmaringot, 3 gerezd fokhagymát héjastól, és a vajat. Lefedve kis lángon 50-60 percig sütjük. Közben megfordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk megpiruljon. Ezt követően felöntjük a borral és további 20 percig pároljuk őket. Hozzáadjuk a magozott szilvát, a kisebb fürtökre szedett szőlőt, és 250 fokon még 20-25 percig sütjük.


Melegen tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.

2011. szeptember 14.

Fügés pizzák

Idén igazán bőséges a füge termés. A kedvező időjárásnak köszönhetően édes, egészséges fügék teremtek a bokrainkon. Szeretem a friss fügét, de most különféle - egyszerűen elkészíthető - ételekkel is kipróbáltam. Régebben készítettem belőle süteményt is (itt és itt megtalálható), de most a sós ételekkel történő párosítást választottam. Elsőként kétféle pizzát próbáltam ki. A tésztát vékonyra hagytam, így két pizza is kijött a szokásos mennyiségből. Az egyik fügés pizza kék sajtos, sonkás ízesítésű lett, rukkolával díszítve. A másikra a füge mellé juhtúró és fenyőmag került. Akinek kedve tartja kipróbálhatja. Nekem ízlett a végeredmény.
Hozzávalók: a tésztához 22 dkg liszt + amennyit még felvesz a dagasztásnál, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só. A kék sajtos fügés pizzához 4-5 szem füge, 5 dkg krémsajt, 5 dkg kék sajt, 5 dkg sonka vagy sonkás szalámi, rukkola ízlés szerint. A juhtúrós fügés pizzához 4-5 szem füge, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál fenyőmag.
A tésztához langyos vízbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, felfuttatjuk, majd hozzákeverjük az olívaolajat. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát ketté osztjuk, átgyúrjuk, 5-10 percet pihentetjük, majd kézzel széthúzzuk vagy sodrófával kinyújtjuk, kör alakúra formázzuk és 1-1 sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
A kék sajtos pizzához a tésztát megkenjük krémsajttal, megszórjuk a csíkokra szeletelt sonkával, a félbe vagy szeletekre vágott fügével. Végül rámorzsoljuk a kék sajtot.
A juhtúrós pizzához a tésztát enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, rátesszük a szeletelt vagy félbevágott fügét, rámorzsoljuk a juhtúrót és megszórjuk fenyőmaggal.

A pizzákat 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

A kék sajtos fügés pizzát rukkolával díszítjük.

Tipp: A juhtúrós pizzára csorgathatunk kevés mézet.