2014. október 22.

Körtés-csokoládés kocka


Egyszerű kevert, csokis, gyümölcsös sütemény. A körtétől a tészta kellően szaftos lesz. Kezdők is bátran elkészíthetik.

Hozzávalók 21 x 35 cm-es tepsihez

1,5 kg körte
frissen facsart citromlé
2 dl víz

a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
csipet só
25 dkg puha vaj
1,2 dl tej
4 közepes tojás

a körte bevonásához:
4-5 evőkanál kajszibarack lekvár
2 evőkanál pálinka
10 dkg tejcsokoládé vagy étcsokoládé
1 evőkanál étolaj

a díszítéshez:

szeletelt mandula


A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, 1-1,5 cm-es hosszúkás szeletekre vágjuk, és a citromlével elkevert vízbe tesszük. A vajat a cukorral, a sóval, a tojásokkal, a tejjel, a liszttel, a sütőporral, a dióval alaposan kikeverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A körtét lecsöpögtetjük, leitatjuk róla a nedvességet, és a tészta tetejét kirakjuk vele úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek. 200 fokra melegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. A lekvárhoz keverjük a pálinkát, felmelegítjük és átkenjük vele a körtéket és hagyjuk hűlni. A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt, majd megszórjuk szeletelt mandulával. Miután a csokoládé megdermedt, kockákra szeletelve kínáljuk.



A recept  a Kifőztük magazinban is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése