2014. április 2.

Mángoldos-medvehagymás borjútekercs



Hozzávalók

8 szelet borjúhús
10 dkg füstölt szalonna
1 csokor medvehagyma
25-30 dkg mángold
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
1 teáskanál dijoni magos mustár
6-8 szem közepes burgonya
2 nagyobb hagyma
2 dl fehérbor
frissen őrölt bors
kakukkfű
5+8 dkg vaj


a sárgarépa körethez:
6-8 db közepes sárgarépa
6 dkg vaj
1 teáskanál cukor

frissen őrölt bors


A borjúszeleteket kiklopfoljuk és sózzuk, borsozzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A megmosott, lecsöpögtetett mangold és medvehagyma leveleket felszeleteljük. 5 dkg vajon üvegesre sütjük a szalonnát, hozzákeverjük a felszeletelt zöldségeket, és 10-15 percig pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöld felét. A zöldséges tölteléket elosztjuk a hússzeleteken, feltekerjük és megkötözzük. A hagymát és a burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A hústekercseket a maradék vajon oldalanként 2-2 percig sütjük, kivesszük az edényből és a visszamaradt zsiradékon kissé megpirítjuk a burgonyát és a hagymát. Megszórjuk kakukkfűvel, enyhén sózzuk, borsozzuk. Sütőben használható fedeles edénybe öntjük a zöldségeket, ráfektetjük a hústekercseket, felöntjük fehérborral, 1-2 dl vízzel és lefedjük. 180 fokra melegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg a hús és a zöldségek meg ne puhulnak majd a fedőt levéve további 10 percig pirítjuk. A sárgarépa körethez a megtisztított sárgarépát vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk. A vajon cukorral megszórva, sózva, borsozva kevés vízzel 10-15 percig pároljuk. A hústekercseket párolt sárgarépával, burgonyával, a maradék apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.


Tipp: borjúhúst helyettesíthetjük sertéskarajjal, combbal, vagy csirkemellel.

A recept a Kifőztük 2014. évi áprilisi számában jelent meg, amelyben sok tavaszi és húsvéti recepttel készültünk.

2 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem a borjúhúst, de olyan nehezen jutok hozzá :-(
    A mángold nem olyan régóta kapott helyet a konyhánkban, de szeretjük nagyon. Ki fogom próbálni, köszönöm szépen a receptet

    VálaszTörlés