Régi szakácskönyveket olvasgatva, a tematikus felosztás szerint gyakran találkozhatunk böjti levesekkel. Az egyik ilyen alapleves a böjti gyökérleves, amely nem másból, mint a telet túlélő gyökérzöldségekből készül. Ez a leves a benne lévő zöldségekkel együtt is fogyasztható tartalmas leves. Érdemes nagyobb adagot is készíteni, levének egy részét leszűrni és más egyszerű, húsmentes böjti levesekhez felhasználni.
A recept a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.
Hozzávalók:
3 közepes
hagyma
5 szál
sárgarépa
5 szál petrezselyemgyökér
2 közepes
zellergumó
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyemzöld
10 dkg vaj
só
A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A vajat
felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, majd 1-2 perc után a többi
zöldséget. Kevergetve addig sütjük, amíg a zöldségek aranysárga színt nem
kapnak. Felöntjük 1,5-2
liter vízzel, sózzuk és lefedve, közepes lángon főzzük,
amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése