2013. március 13.

Busa korhely módra


Ez az étel kellemesen savanykás a káposztától, amely íz jól harmonizál a halhússal. Más, kevésbé szálkás halból is készíthetjük. A recept a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.


Hozzávalók:

80 dkg filézett busa
60 dkg savanyú káposzta
1 nagyobb hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 babérlevél
5 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál zsír
1,5 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál csilipaprika pehely (elhagyható)
frissen őrölt bors

a habaráshoz:
1, 5 evőkanál liszt
1 dl tejföl



A busát nagyobb kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a csilipaprika pelyhet és 30 percig állni hagyjuk. A hagymát és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A savanyú káposztát – ha túl savanyú - hideg vízben kimossuk és kinyomkodjuk. A hagymát a szalonnával a zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát, és néhány percig pároljuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, felöntjük vízzel és hozzáadjuk a babérlevelet. Lefedve, közepes lángon 30-40 percig főzzük. Ekkor beletesszük a fűszerezett busaszeleteket, és addig főzzük, amíg a hal meg nem puhul. A lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és keveset a busa levéből, majd besűrítjük vele az ételt. Melegen tálaljuk. Tejföllel, fehér kenyérrel kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése