Az Otília kenyér egy igazi klasszikus sütemény nagyanyáink korából. Egyszerűen elkészíthető, hosszabb ideig eltartható sütemény, sőt az is hasznára válik, ha néhány nappal előbb elkészítjük. Bármilyen ünnepi alkalomra, karácsonyra, húsvétra is süthetjük.
Az Otília kenyér receptje a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.
Hozzávalók 30 cm hosszú őzgerincformához:
25 dkg
liszt
20 dkg
cukor
25 dkg
puha vaj
15 dkg
szeletelt mandula
10 dkg
olvasztott étcsokoládé
1
teáskanál sütőpor
1 evőkanál
vaníliás cukor
5 dkg
apróra vágott cukrozott citromhéj
4 tojás
1-2 evőkanál
rum
1 kis üveg
sárgabaracklekvár
10 dkg
tejcsokoládé
továbbá:
vaj
zsemlemorzsa
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás
cukrot, a tojásokat, a sót, a rumot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a
masszához adjuk. Végül hozzákeverjük az olvasztott étcsokoládét, a cukrozott
citromhéjat és a 10 dkg szeletelt mandulát. A sütőformát kivajazzuk, megszórjuk
zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztát. 180 fokra melegített sütőben, annak
alsó részén, 1 órán keresztül sütjük. 10 percig hagyjuk hűlni a formában, majd
rácsra borítjuk. A sárgabarack lekvárt szitán átnyomjuk, majd felmelegítjük, és
a tésztára kenjük. A tejcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, bevonjuk vele a
süteményt és megszórjuk a maradék mandulával. Néhány óra pihentetés után
szeletelhetjük.
Tipp: a sütemény ízei jobban összeérnek, ha fogyasztás előtt néhány napig állni hagyjuk. Tejcsokoládé helyett étcsokoládét is használhatunk.
Kedvemre való ez a süti!:) Egyszerű kevert tészta minden földi jóval. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzeretjük a kevert tésztákat. Finom és gazdag a hozzávalók!:-))
VálaszTörlésSegítséget szeretnék kérni, mekkora tepsiben kell ezt a süteményt megsütni, vagy milyen formában?
VálaszTörlésKöszönettel
Bocsánat nem kérdeztem semmit :)))
VálaszTörlés