2013. március 9.

Otília kenyér


Az Otília kenyér egy igazi klasszikus sütemény nagyanyáink korából. Egyszerűen elkészíthető, hosszabb ideig eltartható sütemény, sőt az is hasznára válik, ha néhány nappal előbb elkészítjük. Bármilyen ünnepi alkalomra, karácsonyra, húsvétra is süthetjük.
Az Otília kenyér receptje a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.




Hozzávalók 30 cm hosszú őzgerincformához:

25 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg puha vaj
15 dkg szeletelt mandula
10 dkg olvasztott étcsokoládé
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vaníliás cukor
5 dkg apróra vágott cukrozott citromhéj
4 tojás
1-2 evőkanál rum
1 kis üveg sárgabaracklekvár
10 dkg tejcsokoládé

továbbá:
vaj
zsemlemorzsa





A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojásokat, a sót, a rumot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a masszához adjuk. Végül hozzákeverjük az olvasztott étcsokoládét, a cukrozott citromhéjat és a 10 dkg szeletelt mandulát. A sütőformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztát. 180 fokra melegített sütőben, annak alsó részén, 1 órán keresztül sütjük. 10 percig hagyjuk hűlni a formában, majd rácsra borítjuk. A sárgabarack lekvárt szitán átnyomjuk, majd felmelegítjük, és a tésztára kenjük. A tejcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, bevonjuk vele a süteményt és megszórjuk a maradék mandulával. Néhány óra pihentetés után szeletelhetjük.

Tipp: a sütemény ízei jobban összeérnek, ha fogyasztás előtt néhány napig állni hagyjuk. Tejcsokoládé helyett étcsokoládét is használhatunk.

4 megjegyzés:

  1. Kedvemre való ez a süti!:) Egyszerű kevert tészta minden földi jóval. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Szeretjük a kevert tésztákat. Finom és gazdag a hozzávalók!:-))

    VálaszTörlés
  3. Segítséget szeretnék kérni, mekkora tepsiben kell ezt a süteményt megsütni, vagy milyen formában?
    Köszönettel

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat nem kérdeztem semmit :)))

    VálaszTörlés