A csigatészta vagy más néven lúdgégetészta egy régi magyar levesbe való. Zilahy Ágnes az 1892-ben megjelent könyvében a „Valódi magyar szakácskönyvben” így ír a csigatésztáról:”Ez igen jó régi magyar étel tyúkhúslevesbe téve.” Magyar Elek konyhaművészeti írásainak gyűjteményében, „Az Ínyesmester szakácskönyvében” a következő pontos leírást adja a lúdgégetésztáról: „Érdekes, hagyományos, ünnepi levestésztája a vidéki magyar embernek. A vékonyra nyújtott, szép sárga tésztát kockákra vágjuk. Az egyes kockákat vékony pálcikára csavarjuk, és végighengergetjük a külön e célra készült, sűrűn rovátkolt kis deszkán. A rovátkák belemélyednek a tésztába, s mikor a pálcikáról lehúzzuk az így kialakult kis csövet, az csakugyan olyan, mint a lúdgége. Egy napig deszkára téve szárítjuk. A forró húslevesben kifőzzük.” Ma is vannak olyan jellemzően alföldi, dunántúli falvak, ahol az ünnepi vagy lakodalmas tyúkhúsleves elképzelhetetlen a házi készítésű csigatészta nélkül. E rangos levestészta készítésekor, lakodalom csütörtökjén, ma is körülállják az asszonyok vagy húszan az asztalokat, hogy a jeles napon bőven jusson csigatészta a tányérokba.
Hozzávalók:10 dkg liszt, 1 db tojás
Elkészítés: A liszthez adjuk a tojást és jól nyújtható, de keményebb tésztát gyúrunk. Letakarjuk, és 15-20 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen vékonyra, de nem átlátszóra nyújtjuk. (Ha még ragad a tészta, hagyjuk kicsit szikkadni.) 1,5 x 1,5 cm nagyságú kockákra vágjuk, majd azokat pödrőfa segítségével a recézett tésztakészítő fán egyenként megsodorjuk. A tészta készítésekor ügyeljünk arra, hogy a pödrésre váró tészta ne száradjon ki, mert ekkor könnyen eltörhet, és nem lehet feltekerni. Ha a lúdgégetésztát később használjuk fel, 1-2 napot szárítsuk.
A megadott mennyiségből 4 személynek elegendő lúdgégetészta készíthető.
Kedves Tündér! Azt szeretném tőled megkérdezni, hogy nem tudsz-e véletlenül olyan boltot - Pécsen pl. - ahol szert tudnék tenni ilyen tészta készítő szerkezetre?! Nagyon szeretnék ilyet én is készíteni, de sajna, eddig még nem találtam ilyen eszközt sehol. Előre is köszönöm... Mézigörl
VálaszTörlésNagyon klasszak a tésztáid, ételeid! :))
En egyszeruen imàdom!! Sajnos màr csak èvente egyszer eszem,Karàcsonykor mikor èdesanyàm hùslevest csinàl csigatèsztàval.
VálaszTörlés(Mikor hazamagyek) Jaj de jò lenne most egy csigatèsztàs hùsleves!!!!
Nagyon ugyes vagy!! Szerintem sok turelem kell hozzà|
Tündér!
VálaszTörlésEz valami csodálatos. Már a Kifőztükben is láttam.
Nem fogod elhinni, de vagy 20 éve egy kis zacskóban őrzöm ezt a szerkentyűt, de nem tudtam hogy kell készíteni.
Hamarosan kipróbálom, aztán elmesélem.
Köszi az ötlete.
üdv. gesztenye
gesztenye.blogol.hu
Ja és még azt szeretném megkérdezni, hogy hétvégén Pécsre megyünk, tudsz ajánlani valami klassz helyet, ahol finomat lehet enni?
VálaszTörlésköszi előre is.
Nálunk is ez a kedvenc tészta. Igaz nem készítem van vidéken egy barátnőm, aki kereset kiegészítésként különböző tésztákat készít. Köztük a csigatésztát is. Majd talán nyugdíjas koromban lesz időm. Én még tészta salátához is ezt használom.
VálaszTörlésNálunk Heves megyében elképzelhetetlen lakodalom "csiga-leves" nélkül.Az anyósomék KISKOCKA!!tésztábol készitették mert minnél kissebb annál finomabb.Gondolhatjátok mennyit kellett késziteni 5-8 kg legyen egy lakodalomra.Az egész utca azt csinálta.
VálaszTörlésde jó, az egyik kedvencem!:) de nem csak levesbe jó, hanem mindenféle olasz paradicsomos szósszal is remek. ugyanis ennek tésztának is, mint minden "magyar" tésztának, van olasz megfelelője. ez a garganelli tészta:)
VálaszTörlés@gesztenye: corso bistro
Egyik kedvenc tésztám, levesbe mindig ezt főzök. Viszont nem készítem emiatt nagyon tisztelem azokat, akik időt szakítanak erre. Nagyon szép
VálaszTörlésNekem is ez a kedvenc tésztám, de ilyen kütyüm sajnos nincs, pedig szívesen elkészíteném házilag. :)
VálaszTörlésKedves Mézigörl!
VálaszTörlésSajnos nem tudok ilyen üzletről. Az én szerkezetem is van már vagy 15 éves...egy darabig anyu fiókjában pihent, majd nálam...Ez a darab szerintem a pécsi vásárból való.Azt tudom javasolni, nézz körül a interneten (pl. vatera...) vagy ha van egy ügyes ezermester ismerősöd, csináltatni is lehet(ne)....
Köszi Anikó!
VálaszTörlésIgen, türelem és idő:)De tényleg nagy kedvvel készítettem.
Kedves Gesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Majd tájékoztass, hogy sikerült a tésztagyártás!
Talán a következő éttermeket javasolnám Pécsett:
Corso Étterem (http://www.diningguide.hu/ettermek/etterem-informacio-637)
Fregatt Arizona (http://www.fregattarizonapub.hu/)
Tettye vendéglő (http://www.tettye.hu/)
Kedves Vali! Úgy könnyű, hogy az embernek van egy tésztagyártó barátnője:))
VálaszTörlésKedves Vica! Így igaz! Igazi lakodalmas levesbe csigatészta való:)(Bevallom, nekem ez a nagyobb jobban ízlett...de hát ez ízlés, vagy szokás dolga:)
VálaszTörlésÍgy igaz Toma! Ismerem a garganellit, de az nem jutott eszembe, hogy a lúdgége olasz rokona. Tényleg úgy néz ki, csak kicsit nagyobb. (Legalább is én nagyobbal találkoztam:)
VálaszTörlésKöszi Bianka! (Na azért én sem állok neki minden nap lúdgégetészta készítésnek:)
VálaszTörlésCsipet, köszi hogy erre jártál! Neked is csak azt tudom javasolni, amit Mézigörlnek:)
VálaszTörlésTündér!
VálaszTörlésKöszönöm a segítséget, azt hiszem mind a hármat végigjárjuk.
Szívesen Gesztenye!
VálaszTörlésJó időtöltést nálunk!:)
Nagyon szuper. Felcsigázta az érdeklődésem a tésztakészítés iránt ez a cikk.
VálaszTörlésMost már engem is nagyon érdekelne ennek a két eszköznek a beszerzési helye. Válaszod előre is köszönöm! :)
Gigi