A csirke bőrét fűszeres vajjal kenjük be, amelytől ropogós
pirosra sül, a húsa pedig szaftos marad. A csirke szaftját különféle
fűszerekkel ízesíthetjük, amelyből remek mártást készíthetünk a hús mellé. A recept a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.
Hozzávalók
1 kb.
1,6-1,8 kg-os csirke
10 dkg
puha vaj
1 kávéskanál
csilipehely
1-2 gerezd
zúzott fokhagyma
só
frissen
őrölt bors
a szaft ízesítéséhez:
1 fej
fokhagyma
1
babérlevél
kakukkfű
ágak
5 dkg
füstölt szalonna
a mártáshoz:
3 dl víz vagy húsleves
1 nagy
evőkanál liszt
1-2 dkg
vaj
1-2
evőkanál passzírozott paradicsom
a tálaláshoz:
párolt
kelbimbó
A puha vajat keverjük össze a csilipehellyel, a zúzott
fokhagymával és alaposan kenjük át vele a csirkét. Ahol lehet, a csirke bőre
alá is kenjünk vajat, különösen a mellehúsánál. Majd sózzuk, borsozzuk és fektessük
tepsibe a mellével lefelé. Tegyük a csirke mellé a félbe vágott fokhagyma
fejet, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a szalonnadarabot és öntsünk hozzá kb.1-1,5 dl vizet. Tegyük 220
fokra melegített sütőbe, majd 15 perc elteltével csökkentsük a hőt 190 fokra. Süssük a csirkét további 25 percig, közben locsoljuk meg a levével.
Fordítsuk a csirkét a hátára, és többször locsolgatva süssük további 20-25
percig. Ellenőrizzük hústűvel, hogy átsült-e a hús. Ha a kifolyó lé tiszta és a
csirke bőre szép piros, ropogós, akkor elkészült. Vegyük ki a csirkét a
tepsiből, csöpögtessük le, tegyük egy tálra, és lazán fedjük le fóliával.
Szeletelés előtt 10-15 percig pihentessük. A mártáshoz egy szitán passzírozzuk
át a szaftot és öntsük vissza tepsibe. Adjuk hozzá a vizet, a passzírozott
paradicsomot. A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a mártáshoz adva, sűrítsük
azt. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk. A csirkét szeleteljük fel, párolt kelbimbóval
és forró mártással tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése