A kelt tésztát igen jól színezi a spenót. A kalácsokat készíthetjük friss spenótból is, ekkor főzzük elő és turmixoljuk össze, de ehhez a tésztához a fagyasztott spenótpüré is jó. Húsvéti kalácsnak is készíthetjük, jól illik a sonkához is, színessé, változatossá teszi terített asztalunkat.
Hozzávalók:
50 dkg liszt és amennyit még felvesz a gyúrásnál
3 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
10 dkg spenótpüré
1 dl natúr joghurt
0,5 dl étolaj
1,5 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
a kenéshez:
1 tojássárgája
A langyos
tejhez keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet
tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport és összekeverjük. Az
élesztős tejet elkeverjük a joghurttal, az olajjal majd a liszthez
adjuk a spenótpürével együtt és bedagasztjuk a tésztát. (Ha a tészta
lágy, adjunk hozzá lisztet.) Langyos helyen 1 óra alatt duplájára
kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Tizenkét egyenlő
részre osztjuk. Mindet ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbehajtjuk, a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, csiga
alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és további
15-20 percet kelesztjük, majd tojássárgájával megkenjük. 180 fokos
sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
A recept a Kifőztük 2012. évi májusi számában jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése