A húsos-gombás pite kellemesen omlós tésztája jól kiegészíti a tölteléket. Előételként, de önállóan, salátával is kínálhatjuk, de csomagolhatjuk reggeliként is. akinek elnyerte tetszését, próbálja ki bátran. A töltelék tetszés szerint változtatható.
A recept a Kifőztük 2012. évi júliusi számában jelent meg.
Hozzávalók
24 cm átmérőjű sütőformához
a tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
1 tojás
1 teáskanál só
4-6 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
30 dkg sertéslapocka
20 dkg gomba
3 dkg vaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál házi paprikakrém
1 dl tejföl
1 tojás
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
só
frissen őrölt bors
a tészta kenéséhez:
1 felvert tojás
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe
tesszük. Az apró kockákra vágott hagymát a vajon üvegesre sütjük. A
sertéslapockát felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Paprikakrémmel,
sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A
megtisztított gombát tetszés szerint felaprítjuk, és a párolás utolsó
6-8 percében a húshoz adjuk. Az elkészült ragut hagyjuk langyosra hűlni,
majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, a tejfölt, a
tojást és a zsemlemorzsát. A
hideg tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik picit nagyobb
legyen, majd gombóccá formázzuk. Először a nagyobb tésztadarabot két
fólia lap között vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát úgy,
hogy az oldalát is jól fedje. Megtöltjük a húsos
töltelékkel, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Az alsó
tésztát ráhajtjuk a felső lapra. (A leeső tésztadarabokkal tetszés
szerint díszíthetjük a pitét.) Átkenjük a
felvert tojással és 180 fokra melegített sütőben 40-50 perc alatt készre
sütjük. Langyosra hűtve, szeletekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése