2013. február 25.

Húsos-gombás pite


A húsos-gombás pite kellemesen omlós tésztája jól kiegészíti a tölteléket. Előételként, de önállóan, salátával is kínálhatjuk, de csomagolhatjuk reggeliként is. akinek elnyerte tetszését, próbálja ki bátran. A töltelék tetszés szerint változtatható.
A recept a Kifőztük 2012. évi júliusi számában jelent meg.

Hozzávalók 
24 cm átmérőjű sütőformához

a tésztához:

40 dkg liszt
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
1 tojás
1 teáskanál só
4-6 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

30 dkg sertéslapocka
20 dkg gomba
3 dkg vaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál házi paprikakrém
1 dl tejföl
1 tojás
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
frissen őrölt bors

a tészta kenéséhez:

1 felvert tojás



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Az apró kockákra vágott hagymát a vajon üvegesre sütjük. A sertéslapockát felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Paprikakrémmel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A megtisztított gombát tetszés szerint felaprítjuk, és a párolás utolsó 6-8 percében a húshoz adjuk. Az elkészült ragut hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, a tejfölt, a tojást és a zsemlemorzsát. A hideg tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik picit nagyobb legyen, majd gombóccá formázzuk. Először a nagyobb tésztadarabot két fólia lap között vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy az oldalát is jól fedje. Megtöltjük a húsos töltelékkel, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Az alsó tésztát ráhajtjuk a felső lapra. (A leeső tésztadarabokkal tetszés szerint díszíthetjük a pitét.) Átkenjük a felvert tojással és 180 fokra melegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, szeletekre vágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése