2013. január 22.

Stroganoff húsgolyók


A stroganoff módon készített ételekről, a történetről itt már írtam. Ezúttal ismét stroganoff húsgolyókat készítettem, kicsit máshogy, mint az előző alkalommal. Ez a recept a Kifőztük 2012. évi decemberi számában is megjelent.

 Hozzávalók:

30 dkg darált hús
1 db szikkadt zsemle
1 db tojás
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
csipet kakukkfű
frissen őrölt bors
olaj a sütéshez

a mártáshoz:

1-2 db közepes hagyma
15 dkg apróbb vargánya gomba (fagyasztott is lehet)
2-3 db savanyú uborka
1 evőkanál magos dijoni mustár
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
bors





A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt. Jól elkeverjük a masszát, gombócokat formázunk belőle és kisütjük. A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon üvegesre sütjük. A vargányát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és a hagymához adjuk. Néhány percig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt, a vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, végül a fehérbort. Közepes lángon sűrűsödésig főzzük a mártást, majd hozzáadjuk a kisütött húsgolyókat és 5-6 percig, lassú tűzön összeforraljuk.

Melegen tálaljuk. Kínálhatjuk tésztával, burgonyalángossal, rizzsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése