Hozzávalók:
3-4 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1,7 dl
húsleves
1,5 dl
tejszín
1 púpos evőkanál keményítő
3-4 ágacska friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
1 db babérlevél
só
frissen őrölt bors
tálaláshoz:
pirított fűszeres kiflikarikák
A vajat közepes
lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott szalonnát és
megpirítjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a megtisztított
fokhagymagerezdeket, 2-3 darab kivételével. Megszórjuk kakukkfűvel, és 6-8
percig sütjük, amíg vékony kéreg kezd kialakulni rajtuk. Felöntjük húslevessel,
hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg
a fokhagymagerezdek meg nem főnek. Ekkor a félretett gerezdeket összezúzzuk, a
leveshez adjuk, 2-3 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Végül a keményítőt
kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez adjuk és közepes lángon
sűrűsödésig főzzük. Melegen, szalonnapörccel, pirított fűszeres kiflikarikákkal
tálaljuk.
Tipp: a levest tálalhatjuk
pirítóssal, pirított kenyérkockával is.
A recept a Kifőztük 2012. évi novemberi számában jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése