2012. szeptember 30.

Erdei gombás csirkemellkolbász

Ínyenceknek, erdei gomba kedvelőknek ajánlom ezt a finom kolbászt. (Ugyancsak júniusban készítettem, a sok finom illatos gomba ihlette.:) A semleges ízű csirkemellhez jól illik a karakteresebb ízű erdei gomba. Ehhez a kolbászhoz nyugodtan használhatunk henteseknél kapható csirkemell nyesedéket. Ugyan kicsit több munkával jár, mert át kell válogatni a húst, hogy bőr és csontdarab ne kerüljön a töltelékbe, de megéri. Aki teheti próbálja ki!

A recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.


Hozzávalók

2 kg csirkemell apróhús
30 dkg erdei gomba
2 evőkanál házi paprikakrém
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 fej fokhagyma
2 evőkanál só
1-2 teáskanál frissen őrölt bors
1-2 evőkanál olívaolaj
2-2,5 m megtisztított sertés vékonybél vagy kolbászhoz való műbél

tálaláshoz

(házi) ketchup
mustár
saláta 
kenyér 


A megtisztított gombát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd csíkokra vágjuk, és az olívaolajon 6-7 perc alatt megpároljuk, úgy hogy a levét elfője. A csirkemell apróhúst a párolt gombával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a paprikakrémet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és alaposan elkeverjük. Bélbe töltjük, 13-15 cm hosszú kolbászokat készítünk, amelyeket töltés közben megszurkálunk, hogy ne maradjon levegős. Tepsibe tesszük, és kevés víz hozzáadásával 180 fokra melegített sütőben pirosra sütjük.
Melegen, házi ketchuppal, friss salátával kínáljuk.

Tipp: A hús és a gomba aprításához késes aprítót is használhatunk.

Marinált erdei gomba



A júniusi esőzéseket követően igen bőséges volt a gombatermés felénk. Akkor készült ez a remek marinált erdei gomba, amely a Kifőztük júliusi számában jelent meg. Az őszi esőzést követően ismét számíthatunk gombatermésre, ezért aki szeretné kipróbálni a marinált erdei gombát, most megteheti:) Változatosan fogyaszthatjuk, kínálhatjuk előételként, húsokhoz, pirítóshoz, kinek hogy tetszik.


Hozzávalók

80 dkg erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba, vargánya stb.)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors

az ecetes-fűszeres léhez:

1 dl fehérborecet
0,5 dl száraz fehérbor
1 teáskanál egész fekete bors
2-3 dl víz
2-3 teáskanál só
2 teáskanál cukor

1 db citrom
1 fej fokhagyma
1 kis csokor kapor
4-5 szál friss kakukkfű
2 db piros csípős paprika (elhagyható)
2-3 evőkanál olívaolaj


A gombákat megtisztítjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk, a közepes méretűeket hosszában, szárastól félbevágjuk, a nagyobbak szárát levágjuk, és a gombafejeket daraboljuk. Alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük őket. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymát. Sütőtálba öntjük, és 20-25 percig sütjük.  Az ecetes-fűszeres lé hozzávalóit összekeverjük és felmelegítjük A sült gombákat a karikára vágott citrommal, a kaporral, a kakukkfűvel, paprikával üvegekbe rétegezzük, felöntjük lével és annyi olívaolajjal, hogy elfedje a levet. Lezárjuk és miután kihűlt, hűtőben tároljuk.

Hűvös helyen 1 hónapig eltartható, felbontás után hűtőben tároljuk és 1 héten belül fogyasszuk el.


2012. szeptember 29.

Sült csirkecomb szilvaraguval



Az egyszerű sült csirkecombot ez a villámgyorsan elkészíthető szilvaragu teszi különlegessé. A raguhoz felhasználjuk a csirkecomb süléskor keletkezett szaftját és kevés vörösborral ízesítjük. A ragut elég akkor elkészíteni, miután megsült a csirke.

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.

Hozzávalók: 

4 db egész csirkecomb
3 gerezd zúzott fokhagyma
6 dkg puha vaj
frissen őrölt bors

a szilvaraguhoz:

40 dkg szilva
2 dl száraz vörösbor
1-2 evőkanál barnacukor
csipet só
3 dkg vaj
1 dl sült csirke szaft

a tört burgonya körethez:

80 dkg burgonya
1-2 dl sült csirke szaft

tálaláshoz:
zöldfűszerek


A megtisztított, szárazra törölt egész csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A puha vajhoz adjuk a zúzott fokhagymát és bekenjük vele a húsokat. Kisebb tepsibe fektetjük őket, felöntjük 1 dl vízzel és lefedjük alufóliával. 190 fokra melegített sütőben 25-30 percig sütjük, levesszük az alufóliát, és addig sütjük, amíg a hús pirosra nem sül.
A szilvaraguhoz a megmosott szárazra törölt szilvát kimagozzuk. Közepes lángon felhevített serpenyőbe dobjuk és átmelegítjük őket. Hozzáadjuk a bort, a cukrot, a sót és néhány keverés után a csirkeszaftot. 2-3 perc forralás után levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat.
A körethez a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Áttörjük, a sóval és a sült csirke szafttal elkeverjük.
A sült csirkecombot zöldfűszerekkel díszítjük, szilvaraguval és tört burgonyával tálaljuk.

Tipp: Tetszés szerint tálalható rizzsel vagy széles metélttel is.