A zöldséges lepénytorta is a Kifőztük áprilisi számában jelent meg. Alapja egy vajas tészta, amelyet változatosan tölthetünk. Ezúttal olyan zöldségek kerültek bele, amelyek szinte egész évben kaphatóak, vagy fagyasztott, szárított, esetleg konzerv (gondolok itt a kukoricára) formában megtalálhatóak. Tavasszal, nyáron, ősszel az éppen kapható friss zöldségekből készítsük.
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg
liszt
12 dkg
hideg vaj
3 evőkanál
tejföl
1
kávéskanál só
a töltelékhez:
10 dkg
csiperkegomba
5 dkg
szárított vargánya
15 dkg
párolt vagy konzerv kukorica
10 dkg
cukkini
2 közepes
hagyma
5 dkg
aszalt paradicsom
1
kávéskanál szárított kakukkfű
1
kávéskanál aprított friss rozmaring
6 dkg vaj
só
frissen
őrölt bors
5 dkg
reszelt sajt
a tészta kenéséhez:
1 kisebb
felvert tojás
A vajat kisebb darabokra vágjuk, a liszttel, a tejföllel és
a sóval tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A szárított vargányát 10 percre vízbe áztatjuk, majd
kinyomkodjuk és felszeleteljük A hagymát, a csiperkegombát, a cukkinit
felszeleteljük, az aszalt paradicsomot apró darabokra vágjuk. A vajat közepes
hőfokon felolvasztjuk, a hagymát üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a
lecsöpögtetett kukoricát, a gombákat, ízesítjük kakukkfűvel, rozmaringgal,
végül sózzuk, borsozzuk. 10 percig pároljuk, majd a cukkinit és az aszalt
paradicsomot is hozzákeverjük. 5-6 percig sütjük, amíg a zöldségek leve el nem
párolog, majd hagyjuk hűlni.
A tésztát lisztezett felületen 30-35 cm átmérőjű kör alakú
lappá nyújtjuk. A reszelt sajtot a lapra szórjuk, úgy hogy 4-5 cm pereme maradjon. A sajtra
halmozzuk a kihűlt tölteléket, majd ráhajtjuk az üresen hagyott tésztaperemet
úgy, hogy a közepe szabadon maradjon. A tésztát felvert tojással megkenjük. 200
fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen,
cikkekre vágva kínáljuk.
Nagyon szép, és fincsi. :)
VálaszTörlésKöszi! Nekünk ízlett. Különösen még frissen nagyon finom, kicsit ropogós a tészta....
Törlés