A tűzdelt rozmaringos báránycomb a
Kifőztük áprilisi számában jelent meg, amelyben sok ételötlettel készültünk a húsvétra. Természetesen ezek az ételek máskor is elkészíthetőek, így az alábbi bárárnycomb is (nem kell jövő húsvétig várni:). Köretként balzsamecetes zöldbabot és egyszerű, isteni pirított burgonyát ajánlok, amely kívül ropogós, belül omlós, puha:)
Hozzávalók 1 db báránycomb (kb. 1,5-2 kg)
3 evőkanál fagyos zsír
10 dkg füstölt szalonna
3-4 ág friss rozmaring vagy 1,5 evőkanál szárított
1 evőkanál aszalt paradicsom
1 fej fokhagyma
1 közepes hagyma
só
frissen őrölt bors
a zöldbab körethez:
1 kg egész fagyasztott zöldbab
0,5 dl balzsamecet
3 evőkanál víz
1,5 teáskanál méz
1 teáskanál mogyoróolaj
2 gerezd zúzott foghagyma
só
a burgonyakörethez:
12 db egész főtt burgonya
3 evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj
1 ágacska rozmaring
só
A fokhagymagerezdeket hosszában kettévágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. Éles késsel a comb mind két felén bemetszéseket ejtünk, amelyekbe szalonnát, fokhagymát és rozmaringleveleket dugunk. A fagyos zsírhoz keverünk 1 evőkanál apróra vágott rozmaringot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 2 teáskanál apróra vágott aszalt paradicsomot, kevés frissen őrölt borsot, sót. A comb mind két oldalát átkenjük vele. A húst tepsibe fektetjük, mellé szórjuk a maradék fokhagyma gerezdeket, szalonnát, aszalt paradicsomot, rozmaringot és a négyfelé vágott hagymát. 1,5-2 dl vizet öntünk a húshoz, alufóliával lefedjük a tepsit, és 190 fokra melegített sütőbe tesszük. 80-90 perc sütés után – amikor a hús már puha - levesszük az alufóliát és további 20 percig sütjük, amíg enyhén piros nem lesz. (Miután elkészült, 15-20 perc pihentetés után szeletelhető.) A fagyasztott zöldbabot vízgőz felett megpároljuk. A balzsamecethez keverjük a többi hozzávalót, a párolt zöldbabot melegen beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
A főtt burgonyát hosszában félbe vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a rozmaringleveleket, a sót, és a burgonyák mind két felét pirosra sütjük benne.
A zöldbabot tálra szedjük, ráfektetjük a tűzdelt báránycombot, köré rakjuk a pirosra sült burgonyát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése