Ezt a vajastésztás almatortát hétvégén készítettem egy születésnapra. Ez volt a kísérő az ajándék mellé. Az almát ismét kardamom maggal ízesítettem. A vajas tésztával jól lehet díszíteni, ezért éltem is a lehetőséggel. (Ez a torta is jó példa arra, hogy egyszerű alapanyagokból is készíthetünk dísze, mutatós tortát.)
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, csipet só. A töltelékhez 8-10 db közepes alma, 4-5 kardamom tört magja, 8-10 dkg cukor, fél citrom leve. Kevés tojásfehérje vagy felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és vékonyan felszeleteljük és meglocsoljuk citromlével. A szeletelt almát a cukorral, a tört kardamom maggal elkeverjük és fedő alatt 15- 20 percet pároljuk úgy, hogy ne maradjon leve (az utolsó percekben vegyük le a fedőt.) A tészta 2/3 részét lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora kerek, vékony lappá, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaformát ki tudjunk vele bélelni. Szurkáljuk meg a tésztát, öntsük bele a párolt almát és egyengessük el. A maradék tésztát lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora vékony kerek lappá, hogy be tudjuk vele fedni az almát tölteléket. A közepét lyukasszuk ki. A leeső tésztadarabokból készíthetünk díszeket a tortára. Felvert tojással kenjük át a tortát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranysárgára. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.) Langyosan, porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.
Tipp: az almát fahéjjal, reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.
Tipp: az almát fahéjjal, reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.
Gyönyörű :)
VálaszTörlésNagyon szép lett :)
VálaszTörlésBianka, Jutka, Lúdanyó!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésA kardamom magot nemrég próbáltam ki,finom ízt ad a sütiknek, forró csokinak.Egyszerű és finom süti.:-)
Köszi Nelli!(Két féle kardamom mag is van itthon, az almához a lágyabb ízűt,citroms zamatút használom.A másiknak (sötétebbnek) túl karakteres az íze, de azt csokoládéhoz el tudom képzelni.)
VálaszTörlés