A pita eredetileg kenyértésztából készült kicsi lapos kenyér. A keleti konyha kenyereinek sokszínűségét is gazdagítja. A mezzeasztal gyakori szereplője, hiszen az előételként szereplő különféle krémeket, mint a babaganush krémet is jellemzően pitával fogyasztják. Régóta készültem már pita sütésre, eddig valahogy elmaradt. Most a babaganush készítése arra ösztönzött, hogy a hosszú tervezgetés után megvalósuljon a pitasütés. Receptet több szakácskönyvben is kerestem, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. Így maradt az internet: Limaránál talált recept mellett döntöttem. Jónak, egyszerűnek találtam és minden úgy működött, ahogy le van írva:)
Hozzávalók: 8 db pitához 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2-3 evőkanál olívaolaj.
Hozzávalók: 8 db pitához 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2-3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: A cukrot elkeverjük a langyos vízzel és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük ( mikrohullámú sütőben kicsit meglangyosítottam a lisztet, hogy jobban beinduljon a tészta kelése), hozzáadjuk a sót. Az élesztős vízhez keverjük az olívaolajat, amit a liszthez adunk és lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd 8 darabot gömbölyítünk belőle. 5-10 perc pihentetés után, 12-15 cm átmérőjű lapos kerek formákat nyújtunk belőle, ruhával letakarjuk, 30 percet pihentetjük. Ezt követően 220 fokra előmelegített sütőben, 2-3 darab pitatésztát a rácsra téve 5-6 perc alatt megsütjük. (A tészta sülés közben felfúvódik gombóccá, de a sütőből kivéve szép lassan leapad...tehát ne ijedjünk meg a pita ufóktól:)
Nagyon elégedett voltam az elkészült pitákkal, jól tölthetőek, puhák és finomak.
Nagyon elégedett voltam az elkészült pitákkal, jól tölthetőek, puhák és finomak.
Nagyon szépek lettek. Idáig én csak vettem, de ezek után lehet hogy én is sütök egy adaggal
VálaszTörlésbonsoir:)
VálaszTörléspedig el sem tüntem
Bianka! Nem mondom, hogy hipp-hopp megvan, mert a kelesztés eltart egy darabig, de ekkora mennyiséggel nincs olyan sok munka. A sütés már gyorsan megy, ráadásul az élvezetes is ahogy puffadnak a piták.
VálaszTörlésScofield! Bienvenue chez moi!(vagy valami ilyesmi:)...most már tudom...
Igencsak kedvelem mostansag...kulonbozo salatakkal toltve szuperjo!
VálaszTörlés