A sült zeller krémleves a maradék húsleves hasznosításaként született és nem utolsó szempontként játszott szerepet, az újonnan kialakult sült zeller imádatom.
Hozzávalók: 1,5 liter húsleves, 30-40 dkg zellergumó (egy nagyobb zellergumó), 2-3 db nagyobb burgonya, 1-1,5 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 6-8 dkg vaj, só, frissen őrölt fekete bors, őrölt fehér bors, 2-3 dl víz. A tálaláshoz kéksajt, aprított petrezselyemzöld, pirítós stb.
Elkészítés: A megtisztított zellert és burgonyát hosszában négyfelé vágjuk, majd keresztben 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk és a zöldségeket rászórva elkezdjük sütni. Sózzuk, borsozzuk, majd többször megkavarva fedő alatt 15-20 percig sütjük, amíg a zeller és a burgonya meg nem puhul. Ekkor a zöldségekre szórjuk a lisztet, megkavarjuk és felöntjük a leves kétharmadával. További 10-15 percig főzzük. Ezt követően botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzá öntjük a maradék húslevest, a tejszínt. Ha túl sűrű adhatunk hozzá vizet és ha szükséges ízesíthetjük. A levest összemelegítjük, de nem forraljuk. 10 perc pihentetés után kéksajttal és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Tündér, olyan jókat sütsz és főzöl, mennék hozzád folyamatosan kosztosnak:)
VálaszTörlésKata! Szívesen látnálak!:)
VálaszTörlésBocsáss meg, hogy nem a receptet méltatom, habár az is tetszik, de mostanában szép asztalterítőket keresek, és nem találok.
VálaszTörlésNem csak a terítőid színe, hanem a minták is tetszenek. Vajon hol vetted őket? Látom Pécsett laksz, én viszont Velencén, de néha szívesen látogatunk Pécsre.
Válaszod előre is köszönöm, üdvözlettel J.né Cs. Irén
A zellert nagyon szeretem. Levest is gyakran fözök belöle, de nem pirítom elötte. Ez így még finomabb lehet. Legközelebb megpróbálom...
VálaszTörlésNézz be hozzám, van valami számodra.
Nézz be hozzám is légyszíves:)
VálaszTörlésKedves Irén! Az az igazság, hogy a legtöbb képen nem asztalterítő, hanem konyharuha, vagy a nagymamáktól, anyukámtól kapott régi szőttesek szerepelnek. (A konyharuhák az Aldiból, Tescóból, Ikeábó és a stafírungból származnak:)
VálaszTörlésNotburga! Próbáld ki sütve, pirítva is a zellert ehhez a leveshez. Szerintem kicsit intenzívebb a zeller íz így.)
Igazán kedves vagy, hogy rám gondoltál!
Kata! Köszönöm szépen!