Ez az egyszerű piskótatekercs még karácsonyra készült. Az alkalomhoz illő díszítéssel a karácsonyi sütemények egyik főszereplőjévé vált.
Hozzávalók: A piskótához 7 db tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt. A töltelékhez 50 dkg gesztenyemassza, 10 dkg puha vaj, 10-15 dkg porcukor, rum ízlés szerint. Díszítéshez csokoládé dísz.
Elkészítés: A piskótához a tojások fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ezt követően hozzá keverjük a tojások sárgáját, majd belekeverjük a lisztet. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire kenjük a piskótatésztát és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. Még forrón egy nagyobb konyharuhára borítjuk úgy, hogy a sütőpapír felül legyen. Lehúzzuk a sütőpapírt a piskótáról és a konyharuhával együtt feltekerjük. A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, vagy krumplinyomón átnyomjuk és a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. Amikor kihűlt a piskóta, kitekerjük és a gesztenyés töltelék háromnegyed részével megkenjük, feltekerjük és a maradék töltelékkel kívülről is bevonjuk a piskótát és tetszés szerint díszítjük. Hűtjük,majd szeletelhetjük.
Szia!
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod! Egy szakmai kérdés, hallottál valaha a holland kockáról? A férjem Pécsett járt egyetemre és állandóan emlegeti, állítólag a Nádor (?) cukrászda specialitása. Kerestem a net-en, de azonkívül, hogy egy mestercukrász hírét sem hallotta (más olvasó is kereste a receptjét), nincs semmi.
Csodaszép! Szabályos, gusztusos, le a kalappal! :)
VálaszTörléstényleg szép lett! :-)
VálaszTörlésKedves Csicseriborsó! Jó híreim vannak:)nem csak hallottam róla, de nagy kedvelője voltam/vagyok a holland kockának.Középiskolás koromban rendszeres látogatója voltam a Nádor szálló melletti Mecsek cukrászdának, ahol készítették az utánozhatatlan (a máshol fogyasztottak ízben meg sem közelítették) holland kockát.Igazad van, sehol sem található recept, illetve amit találtam az diós,de az a bizonyos holland kocka nem diós. Meghoztad a kedvet az elkészítéséhez. Megpróbálom rekonstruálni és jelentkezem vele.(Hogy mennyire szerettem a holland kockát, az is mutatja, hogy 16.születésnapomra 16 db hollandkockát kaptam a barátnőmtől, aki két tálcán egyensúlyozva hozta a közeli kollégiumba, ahol akkor laktunk.Ma már több tálcára lenne szükség:)Hogy most milyen a holland kocka abban a cukrászdában, nem tudom...volt váltás...a vanília fagyi sem olyan mint középiskolás koromban, az is mesés volt...
VálaszTörlésEgycsipet!
Köszönöm szépen!
Köszönöm Sütis néne!
Köszönöm Tündér! Minden vasárnapi ebéd vége az, hogy "hol a holland kocka?". Már alig várom, hogy egyszer csak úgy előkapjam:)))))
VálaszTörlésSziasztok Csicseri és Tündér!
VálaszTörlésHát én is szeretném elkérni a holland kocka receptjét ha lehet?!:)
Köszi szépen
Kedves Icus! Jó, hogy emlékeztettél rá! Elkészítem és felteszem a blogra! (Remélem sikerrel járok:)
VálaszTörlésTündér
Kedves Tündér!
VálaszTörlésMelyik blogba teszed/tetted?
Köszi: Icus
Kedves Icus! Majd ide fogom feltenni, de még nem volt időm elkészíteni (illetve nem olyan alkalom se mostanában amire elkészítsem), de tervezem.Fogom jelezni:)
VálaszTörlésKedves Holland kocka rajongók!
VálaszTörlésNagyon hálás lennék, ha valaki fel tudná kutatni a Mecsek cukrászdás receptet. Magam is visszajárok és nosztalgiázva mindíg holland kockát kérek, de - bár külsőre hasonló - ez már nem az a holland kocka, mint amit boldogult középiskolás koromban ehettem ott a Széchenyi téren... :-(
Sziasztok Holland kocka kedvelők!
VálaszTörlésÍme egy recept hozzá:
Piskóta:
12 tojás
12ek. víz
30dkg porcukor
45dkg liszt
1cs. sütőpor
Krém:
8 tojás sárgája
40dkg porcukor
23dkg liszt
1,3dl tej
2cs.van. cukor
Öntet:
25dkg porcukor
25dkg csokoládé
4,5 dkg liszt
12 tojás sárgája
1cs. van.cukor
1 l tej
kevés vaj
ha jól emlékszem szoktam tejszínt tenni az öntetbe mert elég sűrű lesz
ha van kedvetek próbáljátok ki és ha vmi nem tetszik alakítsatok rajta, én is kísérletezgettem vele
Szerintem az Éva cukrászdában volt a legfinomabb.
Köszi Szandra!
VálaszTörlésAz öntetben szerintem is van tejszínhab:)
Én a Mecsek cuki holland kockájára (amilyen a nyolcvanas években volt:)szavaznék;)(Azt hiszem inferort-tal egyetértünk:)
Kedves Tündér!
VálaszTörlésFeltetted a blogra a Holland kocka receptet?:)
Köszi :Icus
Kedves Icus! Én még nem tettem fel, egyszerűen nincs rá időm, hogy elkészítsem...több hetes receptek várakoznak, hogy feltegyem őket...De Szandra itt fentebb közölt egy receptet..ha gondolod készítsd el.
VálaszTörlésKöszi Tündér:Hát nekem az a régi recept kellene,mert anyukám is sokat járt abba a cukiba(sokat mesélt nekem a Holland kockáról)és szeretném meglepni vele 1szer.:)
VálaszTörlésHa már olyan messze lakunk.
Köszi.Icus