Burgonyatorta olasz módra, adhatnám ezt az alcímet is. Mozzarella sajttal és hagymával készül. Hasonló a franciák csőben sült burgonyája, amelyhez mozzarella helyett gruyerre sajtot, a hagyma helyett csak fokhagymát használnak.
A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához
1 kg burgonya
1 közepes
hagyma
3 gerezd
zúzott fokhagyma
10 dkg
mozzarella sajt
5 dkg
parmezán vagy más kemény sajt
8 dkg vaj
2-3
evőkanál tej
só
frissen
őrölt bors
a sütőforma
kenéséhez:
1-2 dkg puha
vaj
tálaláshoz:
zöldfűszerek
saláta
A megtisztított burgonyát és a hagymát vékonyan
legyaluljuk. Külön-külön hideg vízbe áztatjuk legalább 30 percre. A vajat
felolvasztjuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A sajtokat lereszeljük. A
tortaformát kibéleljük sütőpapírral, átkenjük vajjal. A burgonyát és a hagymát
leszűrjük. Egy réteg burgonyát teszünk a tortaforma aljára, rászórunk egy réteg
hagymát, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk fokhagymás vajjal, végül megszórjuk
mozzarellával és parmezánnal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók
el nem fogynak. Felülre burgonya kerüljön, amelyet a maradék fokhagymás vaj és
a tej keverékével locsolunk meg. A burgonyatortát letakarjuk alufóliával és 210
fokra melegített sütőben 30 percig sütjük. Levesszük az alufóliát és további 30
percig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és aranybarnára nem sül. 10 perc
pihentetés után kivesszük a formából, szeleteljük és zöldfűszerrel díszítve,
salátával kínáljuk.
Tipp: sültek mellé
köretként is kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése