Ismét kísérleteztem:) Mostanában többfajta könnyű, gyümölcsös piskótatekercset készítettem. Nagy előnye, hogy viszonylag kevés munkával és persze némi várakozási idővel finom nyári süteményt tudunk az asztalra varázsolni. Ezúttal egy meggyes-tejszínes krémmel próbálkoztam. Igazán kellemes, savanykás és hűsítő sütemény kerekedett belőle. Ha nincs kedvünk piskótasütéshez, a krém igen jó pohárdesszertnek is.
Hozzávalók 1 roládhoz
a piskótához:
5 db nagyobb tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
a krémhez:
2 db tojás
kb.20 dkg meggy
14 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tejszín
3 db lapzselatin
0,5 dl tej
A piskótához a
tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk
hozzá a cukrot. A tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük, végül beleforgatjuk
a lisztet és lazán elkeverjük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire (31 x 37 cm)
kenjük a tésztát, és 200 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt készre
sütjük. A forró piskótát egy konyharuhára borítjuk úgy, hogy a
sütőpapíros fele felfelé legyen. Egy száraz ruhával átsimítjuk a papírt, majd óvatosan
lehúzzuk, és feltekerjük a piskótát. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A piskótát
rögtön, melegen tekerjük fel, mert ha hagyjuk hűlni, akkor könnyen repedezhet.)
A meggyet kimagozzuk. A krémhez kb. 10-12 dkg meggyet leturmixolunk.(Annyi meggyet használjunk, hogy 2 dl sűrű levet kapjunk.) A tojásokat felverjük, hozzáadunk 10 dkg cukrot és a meggylevet. A vajat vízgőz felett felolvasztjuk és hozzáöntjük a
tojásos-meggyes keveréket. Folytonosan kevergetve sűrű krémmé főzzük és
hagyjuk kihűlni. A tejszínt 4 dkg cukorral habbá verjük, és a krémhez keverjük.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a
kinyomkodott zselatint, majd a meggyes krémhez keverjük. Várunk néhány
percet, hogy a zselatintól a krém kezdjen összeállni, de még kenhető legyen. A
piskótát megkenjük krémmel, rászórjuk és belenyomkodjuk a maradék magozott és lecsöpögtetett meggyet és feltekerjük. Néhány szem meggyet a díszítéshez is hagyjunk. A maradék krémmel kívülről is bekenjük a piskótát és meggyel díszítjük. Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5
órát hűtjük. Szeletekre vágva kínáljuk. (Lehetőleg minden szeletre jusson egy meggy szem:)
Tipp: A krém önállóan, pohárdesszertként is elkészíthető. Ekkor a krémet poharakba kanalazzuk és egyszerűen megszórjuk friss meggyel, behűtjük és máris fogyasztható. Ha kicsit flancolni támad kedvünk, akkor konyakba áztatott meggyel is díszíthetjük:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése