A gombapástétom ugyancsak a Kifőztük júliusi számában jelent meg. Elkészítése egyszerű.Többféle erdei gombából, vajból készül, amely petrezselyemzöldes, borsos, fehérboros ízesítést kap. Esősebb nyári napokat követően az erdei gombák ismét teremnek, ha tehetjük, használjuk ki a természet adta lehetőségeket, készítsünk erdei gombából ételeket. Én is ezt tettem, több ételt is kipróbáltam amelyek a Kifőztükben is megjelentek:)
Hozzávalók:
40 dkg erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba, vargánya stb.)
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
18 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
0,5 dl fehérbor
A megtisztított gombát csíkokra vágjuk, megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk, és 5 dkg vajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott petrezselymet, a fehérbort és sózzuk, borsozzuk. Kevergetve kb. 10 percig pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére ne maradjon lé a gomba alatt.) A maradék vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombapürét, és folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj át nem veszi a gomba színét . A pástétomot üvegbe töltjük. Miután kihűlt lefedjük, és hűtőben tároljuk. Salátákkal, pirítósra kenve kínálhatjuk előételként, de kiadós reggeli, vacsora készíthető belőle. Legalább 1 hétig eltartható.
Ez valami isteni lehet! Kis nagy fiam (4 éves) most éli a gomba korszakát, nagyon ízlene neki!
VálaszTörlésNagyon tuti,rókagombából csináltuk..de fenséges..
VálaszTörlés