Az epres-túrós piskótatekercs könnyed, finom és egyszerű édesség. Kicsit kísérleteztem, mert a túróba -összefogó anyagként - nem vajat, hanem zselatint és kevés tejszínhabot tettem. Magam is kíváncsi voltam a végeredményre, mert a töltelék kezdetben kissé folyósnak bizonyult. Talán a piskóta töltésekor kicsit még várhattam volna, hogy tovább dermedjen a töltelék, akkor vastagabban meg lehetett volna tölteni. Na, de így sem veszett kárba a kiszoruló túros keverék, pohárkrémként végezte. Tekintettel arra, hogy ezt a piskótatekercset a maradék túró és eper felhasználására ötlöttem ki, csak egy kisebb adagot készítettem. Aki nagyobb családnak készíti, duplázza meg a mennyiséget.
Hozzávalók egy piskótatekercshez:
4 db nagyobb tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
a töltelékhez:
25 dkg túró
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
14 dkg cukor
4 db lapzselatin
fél citrom reszelt héja
10-12 dkg eper
a szóráshoz:
porcukor
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Majd a tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire kenjük a tésztát és 200 fokra melegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A forró piskótát egy konyharuhára borítjuk úgy, hogy a sütőpapíros fele felfelé legyen. Egy ruhával átsimítjuk a tészta sütőpapíros felét, majd óvatosan lehúzzuk a papírt és feltekerjük a piskótát. Hagyjuk kihűlni (A piskótát rögtön, melegen tekerjük fel, mert ha tovább hagyjuk hűlni, akkor már nem lesz ilyen engedelmes és repedni fog.)
A töltelékhez a túrót elkeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt habbá verjük. A megmosott, tiszta, száraz epret felaprítjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínhabot a túróhoz keverjük és beleforgatjuk az epret. A tejfölt felmelegítjük, de nem forraljuk, és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint, majd a töltelékhez adjuk. Addig pihentetjük, amikor már kezd dermedni, de még kenhető állapotú. Ekkor kitekerjük a piskótát rákenjük a tölteléket, ha még folyós, hagyhatjuk kicsit itt is dermedni, majd feltekerjük. Legalább 3-4 órán át hűtjük, majd szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp: ha az eper nem kellően édes, felaprítás után kevés cukorral megszórjuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd így adjuk a túróhoz.
Csodás sütemény, és még csodásabb fotók! Nagyon guszta! A késed lenyűgöző! :o)
VálaszTörlésÓ, köszönöm szépen! (Nagyon szeretem ezt a kést, ezért kicsit sokat is szerepel:)
TörlésOh ebből tudnék enni. Gyönyörűséges és csak úgy kiabál hogy vegyél belőlem :)
VálaszTörlésKöszönöm Vikvi! Bátran próbáld ki!:)
TörlésNagyon finom, de nekem is lett egy adag pohárkrém.
VálaszTörlésTalán kevesebb (1 dl) tejszínnel is elég lenne a töltelék?
Zsuzska